Ministr Dvořák k opozici: Strašíte, že budeme jíst hlínu. Bída nebude, přichází sklizeň

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 17.12.2023

Příští dva roky už by mělo dojít na sklízení ovoce, žádná bída nepřijde. O ekonomickém výhledu Česka to řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Zároveň osočil opozici i média ze strašení veřejnosti. Podle zástupkyně opozice Aleny Schillerové (ANO) není vládu za co pochválit.

„Veřejnost je dlouhodobě masírována katastrofickými scénáři, jak to bude hrozné a všechno padne na ústa, jak Češi budou jíst hlínu a tak dál,“ postěžoval si ministr v Partii.

Pokud jde o peněženky českých rodin po Novém roce, čeká je podle něj optimální mez, kterou unesou. „Já mám nějaké propočty, že průměrná rodina, tedy dva dospělí a dvě děti, pocítí konsolidační balíček v částce 1500 korun. Ano, jsou to velké peníze, ale je to prostě daň za to, že musíme situaci zkonsolidovat,“ dodal Dvořák s tím, že kabinet musí dělat opatření, která bolí.

K TÉMATU: Za vás bylo 40 tisíc mrtvých, pustil se Dvořák do Schillerové. Ta mu vmetla ostudu v Kuvajtu

Schillerová ministrovy propočty zpochybnila vlastním průzkumem. „Oslovila jsem občany a nenašla jsem žádnou rodinu, které by se to dotklo jenom stovkami korun ročně. Je to nesmysl, budou to tisícikoruny,“ uvedla s odkazem na dřívější slova premiéra Petra Fialy (ODS) o tom, jak se zvyšování daní dotkne českých rodin.

Kousek od dluhové brzdy

Už tradičně se oba politici přeli o to, kdo je viníkem ekonomické situace v Česku. Schillerová kritizovala vládu za cenu energií či potravin, zatímco Dvořák připomněl, co Fialův kabinet zdědil po vládě Andreje Babiše (ANO).

„Za vašeho panování jsme byli kousíček od dluhové brzdy, která by znamenala katastrofu pro celou ekonomiku této republiky. Mám tady na to zprávu od Národní ekonomické rady vlády, která říká, že jsme od toho byly dva roky,“ řekl Dvořák.

Schillerová oponovala měřítkem zadlužení veřejných rozpočtů. „My jsme vám předávali veřejné finance se zadlužením 42 procent na konci roku 2021. Vy už jste dneska na 44 procentech,“ uvedla.

Tagy: