Za vás bylo 40 tisíc mrtvých, pustil se Dvořák do Schillerové. Ta mu vmetla ostudu v Kuvajtu

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a exministryně financí Alena Schillerová (ANO)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 17.12.2023

Naše vláda je v poločase, museli jsme učinit nepopulární věci. Řekl to ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v nedělní Partii Terezie Tománkové. Nešetřil kritikou na adresu předešlého kabinetu Andreje Babiše (ANO), který má podle něj kvůli chaosu za covidu na svědomí 40 tisíc mrtvých. Bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) mu na oplátku připomněla, že se fotil s izraelskou vlajkou v Kuvajtu a musel se pak muslimským přátelům omlouvat. „Tam jste nám udělal spíš ostudu,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Každá vláda má v polovině svého funkčního období nejhorší čísla, rating a podporu. V první polovině musí udělat ty nejméně populární věci. V té druhé, jak se blíží volby, se zase naopak dělají věci, které se budou populaci líbit,“ řekl na úvod pořadu ministr pro evropské záležitosti. Uznal, že vládní komunikace nebyla vždy nejšťastnější a nejjasnější, na druhou stranu připomněl, že kabinet čelil celé řadě problémů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek neřekl poslední slovo. Do eurovoleb ještě může výrazně zasáhnout, říká politolog

„Měli jsme minimálně dvě velké výzvy, a to jsme nevěděli o té třetí. Ještě dozníval covid, který devastoval ekonomiku, už začínala energetická krize, na kterou země vůbec nebyla připravená, a chvilku nato v únoru začala válka na Ukrajině, která zásadním způsobem rozdala karty úplně jinak jak v ekonomice, tak v zahraniční politice. Musela se zkrátka dělat opatření, která bolí a nenesou okamžitý efekt, ale znamenají nějakou investici do budoucna. Teď už snad budou přicházet jenom ty lepší zprávy,“ pokračoval.

„Pan ministr říkal, že se nepopulární kroky již odehrály a že teď už budou lepší zprávy. Já si myslím, že to vláda nějak přetrpí do konce volebního období a nebude už nic,“ pustila se Schillerová do kritiky kabinetu Petra Fialy (ODS). Podle ní se selhávání po ekonomické stránce odráží v průzkumech. „Ale nepřeceňuji je, jsem pokorná. Říkám k nim, že jsme v poločase,“ dodala exministryně financí.

To si nicméně šéf resortu za hnutí STAN nenechal líbit a vyjmenoval příčiny problémů, s nimiž se musela vláda poprat. „Byl to způsob, jakým se vládlo osm let před námi. Covid nebyl zvládnutý, byl to velký chaos. Pan předseda (Andrej Babiš z ANO) jezdil někam rozvážet roušky, ve skutečnosti nefungovalo nic. Minulá vláda měla na svědomí 40 tisíc mrtvých,“ nešetřil ostrými slovy Dvořák.

Slovo si poté opět vzala Schillerová, která připomněla dřívější ministrův přešlap. „V době, kdy jsme bojovali s covidem, jste byl na ambasádě v Kuvajtu, pokud se nemýlím. Tam jste nám udělal spíš ostudu, než abyste plnil své povinnosti. Nebyl jste schopen ani držet své pevné názory, když jste se vyfotil s izraelskou vlajkou, za což bych vás nekritizovala, a pak jste se omlouval muslimským přátelům,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu opozičního ANO.

Odmítla také kritiku, že za jejího vedení ministerstva financí se Česko rekordně zadlužilo. „Vaši spolustraníci nás opakovaně vyzývali, ať pomáháme víc, ať víc rozdáme. Zachovali jsme se podle nejlepšího vědomí a svědomí,“ doplnila Schillerová.

Tagy:
Alena Schillerová opozice Partie hnutí ANO pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Martin Dvořák vláda vláda Petra Fialy ministr pro evropské záležitosti