Ministr Výborný pomohl spíše polským farmářům, zní z ANO. Byrokracie je příliš, připustil Bendl

Místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl (ODS)

360° (88)

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) pomohl především Polsku a Rumunsku, prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Martin Hlaváček (ANO). Reagoval tak na rozhodnutí Evropské komise zrušit byrokracii pro zemědělce obhospodařující do deseti hektarů půdy, což je podle zákonodárce v českém kontextu téměř zanedbatelné. Poslanec Petr Bendl (ODS) připustil, že i když se šéf resortu Výborný snaží bojovat proti přebujelé administrativě, je „souboj s úředníkem věčná záležitost“.

Bendl připustil, že vláda jeden ze slibů nenaplnila. „Nezastropovali jsme dotace na předem stanovené úrovni. Sice jsme pomohli nejmenším farmářským podnikům, ale nyní hledáme řešení, jak pomoci těm středním,“ pronesl poslanec a navrhl, že řešením by mohlo být právě zavedení takového stropu.

K TÉMATU: Křeček: České zemědělství konkuruje díky dotacím. Naopak se hroutí, opáčila Šichtařová

Zemědělce podle něj však netrápí nedostatek takové podpory, ale spíše přebujelá administrativa. Hlaváček z ANO následně připomněl, že Výborný se v souvislosti s protesty farmářů zavázal, že se na tento problém zaměří.

„Evropská komise na jeho volání navrhla minulý týden balíček, jímž zrušila podstatnou část kontrol a byrokracie v případě zemědělců, kteří hospodaří na půdě do deseti hektarů. Když si však toto číslo přepočítáte na české farmáře, týkají se tyto úpravy necelého 1,5 procenta z nich,“ řekl europoslanec v pořadu 360° s tím, že lidovecký šéf resortu tak pomohl spíše Polsku či Rumunsku.

Podle Bendla se jedná o české specifikum. „Průměrná velikost tuzemské zemědělské plochy je 130 hektarů, zatímco v Evropě je to mnohonásobně méně,“ podotkl. Výborný se prý snaží bojovat s byrokratickým kolosem, ale „bitva s úředním šimlem“ je náročná.

„Než každá změna projde celou budovou úřadu, vždy to chvíli trvá. Souboj s úředníkem je prostě věčná záležitost,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šéf resortu Marek Výborný se kvůli cukru pustil do antimonopolního úřadu. Zvolil šalamounské řešení, zlobí se

Tagy: