Probudili jsme ministra, pochvalují si moravští farmáři. Jednání s vládou ale ztroskotala

Část farmářů míří s těžkou technikou na pondělní protest v Praze.

Příběh zemědělce

Farmáři ze severu Moravy si nedávné demonstrace pochvalují a někteří z nich tvrdí, že díky nim probudili ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). Čtvrteční jednání resortu s Agrární komorou však nepřineslo žádné výsledky. Její šéf Jan Doležal se dokonce nechal slyšet, že vláda pouze slibuje a pro farmáře nedělá dost. V minulém týdnu protestovaly po celém Česku tisíce zemědělců, aby upozornili na neúnosnou byrokratickou zátěž a velké množství unijních kontrol. První protesty se objevily už v lednu právě na severní Moravě.

Jedním z prvních protestujících farmářů, kteří vyrazili s těžkou technikou vyjádřit svůj nesouhlas se stavem zemědělství, byl i Marián Kaleta. „Naše základní stádo čítá nějakých 45 až 50 matek, které dále produkují dobytek. Ten musíme vykrmit,“ popsal rozsah svého hospodářství pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Knotek: Výborný tahá farmáře za nos. Vláda nechce clo u zboží z Ukrajiny. Zdechovský oponoval

Většina malých farem na severní Moravě se živí prodejem dobytka na maso. Než jateční býk doroste do prodejní velikosti, trvá to i dva roky. „Čerstvě narozené tele váží skoro 50 kilo. Aby se dostalo na vhodnou váhu, musí být jeho hmotnost až dvacetinásobná,“ vysvětlil farmář.

Práce má tak na farmě víc než dost, přesto si našel čas a společně s dalšími zemědělci začal už v lednu pořádat protesty. Podle Kalety, který akce organizoval, byly úspěšné. „Chtěli bychom ale vidět konkrétní kroky, protože zatím se stále něco odkládá. Nemáme ale jistotu, že se zruší byrokratické překážky nebo dojde k zásadní změně politiky Evropské unie,“ vysvětlil.

Ne všichni farmáři se ale zemědělských protestů zúčastnili. Jedním z nich je i Petr Křižánek, který přesto protesty vnímá jako úspěšné. „Probudily ministra Výborného a další představitele úřadu, aby si uvědomili, že situace v tuzemském zemědělství není tak růžová, jak si někteří myslí,“ sdělil s tím, že je v plánu ještě další nenásilná stávka.

Organizátorem posledních protestů byla Agrární komora, která ve čtvrtek znovu jednala s ministerstvem zemědělství. Resort už požadavky zemědělců řeší i na evropské úrovni.

„V této rovině se již podařilo řadu věcí. Hodlám informovat představenstvo komory o posunech, které se týkají nejen počtu kontrol či přílišné byrokracie,“ uvedl před jednáním Výborný. Podle něj má celá vládní koalice zájem podpořit zejména střední zemědělské podniky.

Výsledky však byly odlišné. „Prezident Agrární komory Doležal uvedl ve večerních hodinách, že koalice a ministr Výborný nedělají dostatek pro zemědělce a pouze slibují,“ informoval reportér CNN Prima NEWS Jakub Kokoška. Lidovecký šéf prý z jednání odjížděl v rozpačité náladě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mají být zastropovány dotace zemědělcům?

Tagy: