Ministr Výborný se obává vánočního zdražování. Musíte mít tvrdé lokty, vybídl Fiala z SPD

Marek Výborný a Radim Fiala

360° 13.11.2023

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyjádřil obavu nad tím, aby řetězce a potravináři nevyužili blížících se Vánoc a nezačali zdražovat potraviny využívané při pečení vánočního cukroví. Jak sám připustil, nemá žádné nástroje, jak zamezit zvyšujícím se cenám, a jediné co mu zbývá, je vyvíjet neformální tlak. Předseda poslaneckého klubu Radim Fiala (SPD) ale upozornil, že je třeba zakročit razantněji.

Jako velmi neférové vůči spotřebitelům označil Výborný potenciální zdražování potravin před vánočními svátky. „Pevně doufám, že řetězce ani potravináři nevyužijí toho, že se blíží Vánoce a bude se péct cukroví. A že tady neuvidíme nárůst cen u másla, u mouky, u cukru,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Klaus: Beznaděj vlády, musíme ubrat zelené šílenství. Šolíchat na povrchu nestačí

Jako ministr zemědělství nemá podle svých slov žádné nástroje, jak zakročit. „Neměl by je ani tady pan předseda, kdyby byl v mé pozici,“ řekl směrem k Fialovi. Jediné, co mu podle jeho slov zbývá, je vytvářet neformální tlak.

Fiala připustil, že na současné situaci nenese vinu Výborný, nýbrž všechny vlády, které v Česku byly a nejednaly s řetězci. „Jediným cílem řetězců je zisk, což je legitimní. Nicméně nemůžou mít marže 150 až 200 %. Myslím, že například v Německu by si to nedovolily,“ řekl s tím, že je třeba, aby zakročilo ministerstvo nebo Česká obchodní inspekce.

S jeho slovy souhlasil i Výborný a přiznal bezvýchodnost. „Český zákazník, česká rodina, česká domácnost má být ve stejné pozici, jako je domácnost v Bavorsku, v Polsku, na Slovensku. Chci to po těch řetězcích, chci to i po těch českých i nadnárodních potravinářích, ale je to pořád dokola,“ povzdechl si.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fialovo srovnávání nutell? Není to tak zlé, míní ekonom. Popsal trik zdejších obchodníků

Tagy: