Klaus: Beznaděj vlády, musíme ubrat zelené šílenství. Šolíchat na povrchu nestačí

Václav Klaus

Rozhovor s exprezidentem Václavem Klausem v Partii

Vláda si v ekonomické politice počíná beznadějně a místo podstatných změn jen „šolíchá na povrchu“. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to prohlásil exprezident Václav Klaus. Podle něj by kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) měl především uvolnit ruce podnikové sféře a „ubrat všechno zelené šílenství“. Zelená politika je podle jeho slov aktuálně „největším zlem současného světa a Západu“.

Klaus kritizoval, že vláda podle něj nedělá dost pro ekonomiku v situaci, kdy klesají tržby ve službách či maloobchodech, zároveň se však stále drží vysoká inflace a očekává se zdražování energií. „Jsem smutný ne z těch zpráv, ale zejména z beznaděje vlády, která naprosto není schopna podívat se na to nějakým vážným zásadním způsobem a myslí si, že se to samo vyřeší. Ale nevyřeší,“ dodal exprezident.

Podle jeho mínění jsou na místě fundamentální změny. „Je potřeba zásadně uvolnit ruce podnikové sféře, snížit regulaci všeho možného, zásadně ubrat všechno zelené šílenství, které omezuje a brzdí naši ekonomiku,“ pokračoval Klaus. Vyzývá proto vládu, aby učinila „podstatné změny, nikoliv šolíchala na povrchu“.

Ohledně vysokých cen energií řekl, že za ně mohou opatření spjatá s Green Dealem (Zelené dohodě pro Evropu). „Jsme obětí zelené ideologie, zelené barvy, která se místo barvy rudé dnes stala tím hlavním zlem současného světa a Západu,“ dodal v Partii Klaus.

Ve vysílání kritizoval také evropské mocnosti za příliš benevolentní migrační politiku. Důsledkem toho jsou podle něj obrovské demonstrace v hlavních městech evropských států na podporu Palestiny, respektive proti Izraeli. „Všechno je to produktem multikulturálního myšlení, které probíhalo v čase. Zesiluje. My jsme toho byli ušetřeni po dlouhá léta,“ řekl exprezident s dovětkem, že ono myšlení podle něj do Česka proniká čím dál tím více. „Evropa je poškozená migračními toky,“ pokračoval Klaus.

Vrátil se také k premiérovi Fialovi a jeho neuskutečněné cestě do Nigérie. Africký stát totiž českému předsedovi vlády zrušil cestu v době, kdy už byl na tomto kontinentu. „Je to politický krok Nigérie a její politická reakce na chování české vlády a zahraniční politiky. Takže si musíme zvolit, jakou zahraniční politiku děláme,“ komentoval to Klaus.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) pro CNN Prima NEWS již v pátek řekl, že neuskutečněná cesta do Nigérie nebyla žádným politickým signálem. Důvody podle něj byly organizačního charakteru. „Byla to prostě jenom otázka organizační s tím, že snaha zorganizovat cestu do Nigérie začala 14 dní před jejím konáním. Prostě to bylo příliš narychlo,“ uvedl šéf tuzemské diplomacie.

Tagy:
prezident energie ekonomika Václav Klaus Partie Terezie Tománkové vláda Green Deal