Svobodní v Rakousku nabídli, co nikdo jiný. Politolog prozradil, čím tolik přitahují voliče

Svobodná strana Rakouska (FPÖ)

V Rakousku vyhráli Svobodní

V rakouských parlamentních volbách v neděli zvítězila Svobodná strana Rakouska (FPÖ) – pravicově populistická až krajně pravicová strana vedená Herbertem Kicklem. Politolog Petr Robejšek ve vysílání CNN Prima NEWS prozradil, co k ní voliče tolik táhne. „Ta témata, která nabízely ostatní strany, nebyla ta, která si přál rakouský volič. Rakušany zajímá mír v Evropě, zastavení migrace nebo oslabení centralizačních snah Evropské unie,“ řekl.

„To jsou vlastně témata, která hýbou celou Evropou, včetně Švédska, Holandska či Maďarska,“ doplnil Robejšek ve vysílání CNN Prima NEWS. Svobodní podle něj představují stranu, která zastává klasické rysy konzervativní politiky. „Svoboda slova a podnikání, rodina, národní stát a neutralita,“ vyjmenoval.

ČTĚTE TAKÉ: Rakouský kancléř uznal porážku. Pravicově populistická FPÖ je připravena vést tamní vládu

Podle Robejška se etablované strany těmto tématům odmítají věnovat, což souvisí s jejich propadem ve volbách. „Rakouská lidová strana (ÖVP) kancléře Karla Nehammera dosáhla historicky nejhoršího výsledku ve svých dějinách. Totéž se ‚podařilo‘ Sociální demokracii (SPÖ) a Zelení ztratili skoro 40 procent svých voličů,“ řekl.

Svobodní se podle Robejška podobají dřívější Rakouské lidové straně (ÖVP) nebo německé straně CDU/CSU, v Česku podle něj skutečnou opozici v parlamentu nemáme. „Nominálně ten dojem může vzniknout u hnutí ANO. Musela by se ale ještě hodně změnit k tomu, aby se strukturálně, programaticky a chováním podobala Kickelově straně nebo AfD,“ vysvětlil.

„Často se říká, že to, co se odehrálo v Rakousku, se za jeden až dva roky odehraje v Německu. Já si ale nejsem úplně jistý, jestli se to podaří,“ předeslal Robejšek. „‚Typický Rakušan je pragmatičtější, flexibilnější a méně ideologický. Na rozdíl od ‚typického Němce‘ mnohem méně poslouchá vrchnost. Němci si nechají strašně moc líbit,“ dodal.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Drsné probuzení pro Evropu, varování se týká i Česka, uvádí Politico k výhře populistů v Rakousku

Tagy: