Rakouský kancléř uznal porážku. Pravicově populistická FPÖ je připravena vést tamní vládu

Předseda Svobodné strany Rakouska Herbert Kickl.

V Rakousku zvítězila pravice

V Rakousku se v neděli odpoledne uzavřely volební místnosti. Téměř 6,4 milionu voličů vybíralo, kteří poslanci usednou do Národní rady. Podle posledních průzkumů před volbami do dolní komory rakouského parlamentu byla favoritem pravicová a konzervativní Svobodná strana Rakouska. První odhady naznačují, že strana předsedy Herberta Kickla potvrdila papírové předpoklady a zvítězila. K vítězství mu odpoledne pogratuloval i český expremiér Andrej Babiš (ANO).

Vítězství Svobodné strany Rakouska (FPÖ), která bývá označována za pravicově populistickou až krajně pravicovou, naznačují první odhady výsledků nedělních rakouských parlamentních voleb. Šlo by o vůbec první vítězství této strany ve volbách do Národní rady, dolní komory rakouského parlamentu.

ČTĚTE TAKÉ: Írán mi jde po krku, varuje Trump. Po nevídaném jednání v Kongresu dostane ochranku jako Biden

Během večera vystoupil současný rakouský kancléř Karl Nehammer. Lídr Rakouské lidové strany (ÖVP) uznal porážku v parlamentních volbách a vítězství pravicově populistických Svobodných (FPÖ). Lidová strana ale podle něj musí dostát svým slibům. Mezi nimi byl i ten, že nevstoupí do koalice s FPÖ, pokud by si její lídr Herbert Kickl nárokoval post kancléře.

„Byla to opravdová stíhací jízda a my jsme se nedokázali dostat na první místo,“ připustil šéf lidové strany i vlády. Úkolem pro budoucnost je podle něj nyní podrobně vyhodnotit výsledky. „Proč radikálové dostali více hlasů než my, kteří zastupujeme sílu středu,“ zmínil Nehammer, na co bude strana hledat odpověď.

Kickl sám v televizi ORF na základě aktualizovaných prognóz výsledků voleb prohlásil, že jeho strana je připravena vést vládu. Také zdůraznil, že výsledek voleb nemohl být jasnější. FPÖ je podle Kickla připravena k rozhovorům se všemi stranami.

Kickelovi v příspěvku na sociální síti X pogratuloval bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Zástupci jeho hnutí jsou v Evropském parlamentu členy politické skupiny Patrioti pro Evropu, stejně jako ti FPÖ. „Viktor Orbán správně poukázal na to, že Patrioti pro Evropu jsou den ode dne silnější,“ napsal Babiš s odkazem na vyjádření maďarského premiéra Orbána.

Poslední z téměř 10 tisíc volebních místností se uzavřely úderem 17:00. Záhy poté média ve spolupráci s instituty pro výzkum veřejného mínění zveřejnila první odhady výsledků voleb a všechny se shodovaly na vítězství FPÖ.

Podle aktualizovaného průzkumu, který nabídly agentura APA a televize ORF, získává FPÖ 29,1 procenta hlasů. Druhá podle této sondáže vzniklé ve spolupráci se společností Foresight skončila ÖVP se ziskem 26,3 procenta. Třetí je ve stejném odhadu opoziční Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) s 21 procenty.

Těsný souboj se rýsuje mezi zbývajícími dvěma parlamentními stranami. Liberálním NEOS průzkum přisuzuje 8,8 procenta a Zeleným 8,6 procenta.

Vítězství FPÖ v čele s exministrem vnitra Herbertem Kicklem zveřejnila i další média a instituty, například institut Arge pro televizi Puls 24.

Občané určili složení Národní rady, parlamentní dolní komory, na příštích pět let. V Rakousku mohlo od rána vybírat poslance Národní rady zhruba 6,35 milionu oprávněných voličů. Už předvolební průzkumy ukazovaly na možný bezprecedentní úspěch krajní pravice. Nynější kancléř Nehammer z ÖVP avizoval, že by lidovci byli ochotni vstoupit do koalice s FPÖ za podmínky, že by si jejich lídr Herbert Kickl nenárokoval post kancléře.

Kickl je polarizující osobností s pravicově-populistickými politickými postoji. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už prohlásil, že by Kickla spolkovým kancléřem nejmenoval, což mu rakouská ústava umožňuje.

Tagy: