Kalousek si střílí z lidovců i ovocnářů: Právě jsem se vrátil z mé ananasové plantáže. Vše zmrzlo

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

V Česku nebude skoro žádná úroda ovoce, mráz vše zničil

Právě jsem se vrátil z prohlídky mých plantáží ananasu. Všechno zmrzlo, ale Marek Výborný mi z vašich peněz jistě pomůže, rýpl si exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) do ovocnářů i ministra zemědělství za KDU-ČSL. Komentoval tak současnou frustraci sadařů, kterým výkyvy teplot ničí v masivní míře úrodu. Resort Výborného slíbil, že spustí program pro pomoc pěstitelům ovoce, což se Kalouskovi nelíbí. „Opravdu se s nimi máme finančně podílet na jejich ztrátě?“ napsal na sociální síti X. Výborný na jeho slova zatím nereagoval.

Škoda na úrodě kvůli náhlým jarním mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách a výhledy jsou katastrofální – mrazy zlikvidovaly téměř sto procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vzhledem k nestabilnímu počasí se ovšem situace může ještě více zhoršit. Ministerstvo zemědělství proto spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, přesnou výši částky ještě upřesní.

„My kromě přímé pomoci přes program rizik budeme hledat i cesty provozních podpor a úvěrů,“ uvedl Výborný. Kromě zajištění péče o sady potřebují podle něj ovocnáři peníze na udržení zaměstnanců, přestože letos nebudou mít tržby z prodeje ovoce.

Nezáviděníhodnou situaci sadařů následně okomentoval bývalý šéf státní kasy. „Českých ovocnářů je mi upřímně líto. Opravdu se s nimi ale máme finančně podílet na jejich ztrátě? Riziko jarních mrazů je na 50. rovnoběžce známé. Podnikatel ho podstupuje vědomě a dobrovolně, je to jen jeho odpovědnost, nikoliv naše. Kapitalizace zisků a socializace ztrát je mix, který se mi nelíbí,“ napsal ve čtvrtek na sociální síti X.

Ve stejný den si ještě s nadsázkou zaglosoval: „Právě jsem se vrátil z prohlídky mých plantáží ananasu v údolí řeky Lužnice. Všechno to zmrzlo. Nezoufám, neb ministr Marek Výborný mi z vašich peněz jistě pomůže. Nejdůležitější ze všeho je potravinová soběstačnost. A já vám za vaše peníze zajistím ananasovou soběstačnost!“ rýpl si do lidoveckého šéfa resortu zemědělství. Ten na jeho slova zatím nereagoval.

Výborný už dříve avizoval, že nenechá ovocnáře „padnout“, jelikož se jedná o katastrofu, která podle něj nemá za desítky let obdoby. Předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík před novináři hovořil o největším poškození úrody za poslední století.

Škody jsou natolik zásadní, jelikož v předchozích týdnech bylo nadprůměrně teplé počasí, rostliny proto byly v květu a růstu plodů oproti běžné situaci výrazně napřed.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Osm korun za kilo vyvolalo cibulové šílenství. Farmář se rozhodl pro netradiční prodej, podívejte se na reportáž.

Tagy: