Nevěděl jsem, zda nejsem v blázinci, popsal Kalousek schůzi vedení TOP 09

Miroslav Kalousek a Markéta Pekarová Adamová

Kalousek komentoval rozhodnutí TOP 09

Miroslav Kalousek se kvůli rozhodnutí výkonného výboru nedostal na kandidátku koalice Spolu do evropských voleb a vedení TOP 09 mu nabídlo Senát. To Kalousek považuje za vtip. Zároveň nepopírá, že politické ambice ho neopouští. Může jeho osoba vyvolat pnutí v TOP 09?

Bývalí šéfové TOP 09 Miroslav Kalousek a Jiří Pospíšil se nedostali na kandidátku koalice Spolu do evropských voleb. Odmítl je výkonný výbor a svou vizi tak prosadila předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Ta zároveň uvedla, ze výkonný výbor vyzval Miroslava Kalouska ke kandidatuře do Senátu. Úvahy o Senátu ale Kalousek rázně odmítl s tím, že nepotřebuje politickou trafiku.

ČTĚTE TAKÉ: Rušení vánočních tradic v Evropě? Cesta do pekel, která se nám vymstí, varují odborníci

V kuloárech se také spekuluje, že Kalousek bude chtít dál aktivně ovlivňovat tuzemskou politiku a nespokojí se s rolí glosátora. Může jeho osoba a silné názory nastartovat štěpné tendence v TOP 09? Také o tom Kalousek v pátek večer promluvil pro CNN Prima NEWS.

Výkonný výbor TOP 09 ve čtvrtek rozhodl, že nebudete figurovat na kandidátce koalice Spolu do evropských voleb. Jaká byla ta vaše první vnitřní reakce na toto rozhodnutí?

Nebylo to pro mě žádné překvapení. Velké iluze jsem si nedělal, pouze jsem nechtěl zklamat důvěru těch dvanácti krajských organizací, což je drtivá většina členské základny, která si mě na té kandidátce přála. Tak jsem si o tu kandidaturu řekl. Výkonný výbor ji neschválil, což je jeho legitimní právo.

Někteří politologové toto rozhodnutí vykládají, že v TOP 09 nastávají štěpné tendence. Můžete to komentovat?

Nevím, proč by se zrovna na tomto strana měla štěpit. Nevedeme žádný vnitrostranický boj o TOP 09. Tady se vedl standardní nominační proces, kdy vedení rozhodlo jinak než drtivá většina členské základny, což nebývá úplně standardní. Teď je na vedení, aby to té členské základně vysvětlilo. Ale já nevidím žádné štěpení TOP 09, protože tam nejsou žádné frakce a dokonce ani boj o moc. Na sněmu, který proběhl nedávno, předsedkyně neměla protikandidáta... Někdo to dělat musí a nikdo jiný než ona nechtěl. Já žádné štěpící procesy nevidím, tady jen došlo k tomu, že výkonný výbor z nějakého důvodu rozhodl úplně jinak než drtivá většina členské základny.

Z úst předsedkyně TOP 09 také zaznělo, že vaši sílu vidí v domácí politice, že se s vámi počítá do Senátu...

Přiznám se, že toto bylo pro mě překvapením. Chci věřit, že to nebyla zlomyslnost, že to byl jen takový vánoční vtip. Já mnohokrát opakoval a vysvětloval kolegům důvody, proč práce senátora není pro mě. Nepotřebuji mít politickou funkci za každou cenu. Pokud dělám politiku, tak ji nedělám kvůli tomu, že chci trafiku, ale dělám ji kvůli tomu, že chci práci, která mi dává smysl. Při veškeré úctě k Senátu pro mě prostě práce senátora není. Já nebudu kandidovat do Senátu, všichni kolegové to věděli. Na tom jednání výkonného výboru – přestože volby do Senátu vůbec nebyly na programu, na programu byly pouze volby do Evropské unie – se najednou začalo mluvit o Senátu. Já znovu trpělivě vysvětlil, že v žádném případě nebudu kandidovat do Senátu. Sotva jsem odešel, tak vydali usnesení, že mě vyzývají, abych kandidoval do Senátu. Tak jsem nevěděl, zda náhodou nejsem v blázinci. Beru to jako nějaký vánoční žert.

Na vás je stále vidět, že ta glosátorská role vám nestačí, že máte pořád pnutí do politiky aktivně zasahovat. Padají v zákulisí názory, že Miroslav Kalousek neřekl poslední slovo, že dál má velké politické ambice. Co přinese rok 2024? Přeřadíte, řečeno motoristickou terminologií, z dvojky na trojku?

Já se včera (ve čtvrtek, pozn. red.) rozhodnutím výkonného výboru stal opět zcela soukromou osobou mimo aktivní politiku. Doufám, že vy i vaši čtenáři pochopíte, že o svých případných politických ambicích soukromé osoby nebudu mluvit veřejně.

Je Kalousek pro TOP 09 problémem? Podívejte se na reportáž:

Tagy: