Rušení vánočních tradic v Evropě? Cesta do pekel, která se nám vymstí, varují odborníci

Andor Sándor a Petr Drulák

V některých městech v západní Evropě ustupují od připomínání vánočních svátků. Bezpečnostní analytik Andor Šándor to ve vysílání CNN Prima NEWS označil za cestu do pekel. Politolog Petr Drulák šel dokonce dál a varoval před kolonizováním společnosti.

Podle Šándora bychom měli tvrdě vyžadovat, aby naše kulturní tradice byly opravdu naše. „V žádném případě bych od nich neustupoval. Chápu, že politici jsou vystrašení a budou dělat různá opatření, aby situaci krátkodobě vyřešili, ale z dlouhodobého hlediska se obávám, že jsme na trajektorii, která se nám vymstí,“ uvedl bezpečnostní analytik.

ČTĚTE TAKÉ: Muslimské studenty ve Francii rozlítil obraz nahých žen. Učitelé se obávají o život

„Je to cesta spíše ke společnosti, která se nechává kolonizovat. V okamžiku, kdy se evropská společnost vzdá svých tradic, tu vznikne vakuum, které zaplní někdo jiný, v tomto případě radikální islám,“ vysvětloval Drulák.

K ústupkům už ale podle něj v západních společnostech běžně dochází. „Ve Francii už na univerzitách zakazují zmiňovat slovo Vánoce. V okamžiku, kdy to univerzity přijmou, přijde další požadavek a začnou přijímat dívky, které jsou zahalené. Pak bude následovat další žádost, a sice aby všechny dívky byly zahalené,“ kroutil hlavou politolog s tím, že to je opravdu cesta do pekel. Může to navíc vést k dalším problémům, protože se proti těmto krokům může společnost postavit.

Aby se lidé nezačali vzpouzet sami od sebe, měl by s tím stát něco začít dělat. „Protože pokud se společnost začne bránit spontánně, tak mluvíme o něčem, co se začíná blížit občanské válce,“ doplnil Drulák. Evropa podle něj musí dát najevo, že není nafukovací. „Ti lidé nepřijali a nepřijmou v mnohém naše životní hodnoty a nebudou se tu chovat jako my – ⁠tak, jak bychom od nich očekávali a jak oni očekávají od nás, když jsme na území jejich státu.“

Útoky se mohou stát kdykoli

Na možné hrozby upozornil například incident ze začátku prosince v německém Kasselu. Skupina výrostků tu napadla 54letého Rainera B., který rozdával radost v obleku Santy Clause. Je to naše země a ty ho nosit nebudeš, řvali na něj. Když jejich výzvu odmítl, vrhli se na něj a snažili se oblek servat. Přitom mu sprostě nadávali do zku*vysynů, tlusťochů a sviní.

„Útoky, kdy radikalizovaný mladík vezme kuchyňský nůž do ruky a zaútočí na kolemjdoucí na vánočním trhu nebo v obchodním centru, se mohou stát prakticky kdykoliv a bezpečnostní aparáty nad tím nemají žádnou kontrolu,“ vyjádřil se Drulák s tím, že řešením by mohla být skutečně radikálnější a tvrdší převýchova, pokud se někdo ocitne v hledáčku bezpečnostních služeb.

„Pokud jsou tito lidé v databázích, tak by měli jít do převýchovných zařízení a stát by se měl pokusit z nich vychovat řádné občany,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Teroristé organizace Hamás ukrývali zbraně v plyšových medvědech

Tagy: