Půlhodina hrůzy. Místo přání k Vánocům poslala ordinace stovkám pacientů zdrcující diagnózu

Obřího omylu se dopustila anglická ordinace praktického lékaře v hrabství South Yorkshire. Namísto přání veselých Vánoc a šťastného nového roku jim sdělila, že mají agresivní rakovinu plic. Den před Štědrým dnem tak lidé prožívali nejúděsnější půlhodinu svého života. Mnozí se i rozplakali.

„Diagnóza: agresivní rakovina plic s metastázemi.“ Krátká textová zpráva z ordinace vyděsila 23. prosince odpoledne stovky pacientů. Tím však šok nekončil. Administrativní pracovnice polikliniky lidem navíc sdělila, aby vyplnili formulář DS1500 – tedy dokumenty, které umožňují lidem s nevyléčitelnou nemocí žádat o sociální dávky, uvádí web Express.

O zhruba půl hodiny později obdrželi příjemci další zprávu, tentokrát s omluvou. „Přijměte, prosím, naši upřímnou omluvu za předchozí zaslanou zprávu. Byla odeslaná omylem. Naše zpráva měla znít: ,Přejeme vám krásné Vánoce a šťastný nový rok,‘“ četli nevěřícně pacienti. Za necelých třicet minut totiž stihli zpanikařit.

Někteří nerozuměli, jak k tak strašlivé diagnóze mohli přijít. „První věc, která mě napadla, byla: ‚Je to nějaký zvrácený vtip?‘ Úplně mě to zaskočilo. Nestává se často, že bych šel k lékaři a pak z ničeho nic zjistil, že mám rakovinu. Seděl jsem, škrábal se na hlavě a říkal si: ‚Já přeci nekouřím. Vědí něco, co já ne?‘“ svěřil se webu BBC pacient Carl Chegwin.

Partnerka se rozplakala

Zprávu obdržel i 57letý Chris Reed, který skutečně čekal na výsledky vyšetření rakoviny plic. Poté, co si zprávu přečetl, se jeho partnerka rozplakala. Deníku The Sun sdělil, že se rozběhl do ordinace, neboť linka byla přetížená. Dožadoval se, aby mu ukázali výsledky jeho testů – byly naštěstí negativní.

Do ordinace zamířily i desítky dalších lidí. Mnozí navíc své rozhořčení nad celým obsahem zprávy sdíleli na Facebooku: „V Askern Medical Practice zjevně není něco v pořádku. Zuřím.“ Uživatel pokračoval s tím, že se po obdržení zprávy celý klepal a neměl daleko k slzám. „Nyní je v ordinaci dost lidí, kteří obdrželi stejný text. Byl jsem nedaleko, proto se jdu zeptat, co to sakra je,“ dodal.

Celý incident se odehrál v době stále napjatějších vztahů mezi britskými občany a jejich praktickými lékaři, kteří jsou po letech úsporných opatření systému veřejného zdravotnictví přetíženi.

Tagy: