Vy nejste moje reprezentace. České fanoušky namíchlo pokleknutí fotbalistů ve Skotsku

Ačkoliv ne úplně rádi, tak nakonec čeští fotbaloví reprezentanti před zápasem se Skotskem poklekli. Fanoušky podpora hnutí Black Lives Matter naštvala.

První hvizd píšťalky rozhodčího není na „ostrovech“ poslední měsíce signálem pro rozehrání fotbalového utkání. Hráči po zvukovém pokynu do jednoho pokleknou, čímž posílají symbolickou podporu hnutí Black Lives Matter. Ve středu večer nastoupil český národní tým k utkání Ligy národů ve Skotsku. Novým místním zvyklostem se reprezentanti se lvem na hrudi přizpůsobili a napodobili domácí. Záleželo však pouze na nich, jestli zůstanou stát. Pro někoho neškodné gesto rozhořčilo nejednoho tuzemského fanouška a sociální sítě zahltily vzkazy plné zloby.

Když Skotové přiletěli v září do České republiky, aby v Olomouci odehráli duel s poslepovaným českým nároďákem, prosadili si, že před zápasem pokleknou a vyšlou tak „antirasistickou zdravici“. Domácí výběr tehdy hostům na kolenou pouze přihlížel.

O více než měsíc později vyrazil český reprezentační výběr k odvetnému duelu Ligy národů na Britské ostrovy. Od letních měsíců je nejen v místní nejprestižnější soutěži Premier League už zaběhlým zvykem, že fotbalisté umístí své koleno na trávník a souzní tak s aktivistickým hnutím Black Lives Matter. To vzniklo ve Spojených státech amerických s cílem upozorňovat na případy policejního násilí a systematický rasismus.

Fotbalový dobytek, končím s reprezentací

Ve středu ve 20:45 byli připraveni hráči obou týmů na place potichlého glasgowského stadionu Hampden Park. Rozhodčí Felix Zwayer zadul do píšťaly a rázem se všichni aktéři – podle toho, jak je za Lamanšským průlivem poslední dobou zvykem – poroučeli na kolena.

Výběr vedený náhradním trenérem Jiřím Chytrým s domácími nakonec prohrál 0:1. Po zápase se diskutující na sociálních sítích ani tolik nepustili do výkonu českých reprezentantů jako do toho, co fotbalisté předvedli před začátkem zápasu.

„Fotbalový dobytek. Končím s reprezentací, klesli jste těžce hluboko podporou BLM,“ zněl jeden z komentářů na facebookové stránce národního týmu.

„Proč ti zoufalci klekají na podporu rasistických černochů z BLM? Je to odporné, obzvláště za situace, kdy se nestydíte brát minimálně 550 000 000 Kč od Čechů – a pak podporujete agresivní černošské gangy, které útočí na bělochy v USA. Styďte se,“ ozval se jiný podrážděný fanoušek reprezentačního výběru.

Přisadil si také Okamura

„Dobře nám tak... Tohle nemůžu zkousnout,“ popsal své dojmy po porážce další komentující a připojil fotografii klečících českých reprezentantů.

„Vy nejste moje reprezentace,“ objevilo se také v komentářích.

S kritikou přispěchal také poslanec a předseda SPD Tomio Okamura „Fotbalisté z české reprezentace poklekli symbolicky před rasisty z Black lives matter. Hanba! Podporují snad, aby tu hořely ulice, a podporují rasismus proti bělochům? Za to jsou placeni velkými dotacemi ze státního rozpočtu? Ubohost. Kdyby se radši soustředili na to, aby vyhráli... To bych jako fotbalový fanoušek velmi uvítal,“ napsal na svém facebookovém účtu Okamura.

Fotbalisté z české reprezentace poklekli symbolicky před rasisty z Black lives matter. Hanba! Podporují snad, aby tu...

Posted by Tomio Okamura - SPD on Thursday, October 15, 2020

FAČR je proti podobným gestům

Pokud si hráči národního týmu přečetli po zápase reakce na Facebooku, museli cítit určitou bezmoc a frustraci. Podle informací CNN Prima NEWS totiž hned několik členů reprezentace nesouhlasí s tím, co nakonec museli bez dalších komentářů udělat. Byli totiž svázáni pravidly organizace UEFA, která vyhověla úzu na „ostrovech“.

A stejného názoru jako někteří reprezentanti je i samotný svaz. „Fotbalová asociace České republiky obecně s podobnými gesty nesouhlasí a věří, že by měl od nich zůstat sport oproštěn,“ řekl redakci CNN Prima NEWS ředitel komunikace FAČR Michal Jurman a dodal, že ve fotbale už svaz podporuje kampaň „Respect“, za kterou stojí zmiňovaná UEFA. Jedním z hlavních úkolů programu je právě boj proti rasismu.

Podle Jurmana tedy ve Skotsku došlo spíše na adaptaci prostředí, nikoliv na z vlastní vůle iniciovaný aktivismus. „Podobné projevy sympatií jsou ale ve spojitosti s podporou hnutí Black Lives Matter na Britských ostrovech v posledních týdnech a měsících běžné a podporuje je i UEFA. Němečtí rozhodčí spolu s českou fotbalovou reprezentací se tak v tomto konkrétním případě zachovali v souladu s požadavkem hostitelů,“ doplnil.

Tagy: