STAN: Piráty následovat nebudeme, z vlády neodejdeme. O porušení smlouvy nejde, tvrdí

Novým ministrem průmyslu a obchodu by se měl stát Lukáš Vlček (STAN).

STAN k Pirátům a situaci ve vládě

Pokud Piráti opustí vládu, hnutí Starostové a nezávislí (STAN) je nebude následovat, řekl ve středu po jednání předsednictva hnutí v Praze novinářům místopředseda STAN Lukáš Vlček. Bylo by to nezodpovědné a Starostové si navíc s Piráty potvrdili, že povinnost učinit takový krok nevyplývá z předvolební koaliční dohody Pirátů se STAN. Podle šéfa STAN Víta Rakušana Piráti ani odchod Starostů z vlády nežádali.

Piráti ve středu podle premiéra Petra Fialy (ODS) oznámili, že v reakci na jeho rozhodnutí odvolat vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) vládu opustí. Piráti označují Fialův krok za porušení koaliční smlouvy a „vyhazov“ z vlády. Rakušan řekl, že Starosty spor mezi Piráty a Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) netěší.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti jsou jako ufňukané děti, řekl Topolánek. Popsal možnosti pro vznik koalice ODS s ANO

„Nepočítali jsme s ním a vlna emocí, kterou to vyvolalo, naší zemi a atmosféře v ní neprospívá, uvedl. „Byl bych rád, abychom se všichni snažili situaci uklidnit a věnovali se tomu, co od nás lidi oprávněně čekají. Tedy splnit maximum toho, k čemu jsme se jako vláda zavázali,“ upřesnil Rakušan na X.

Dále řekl, že Starostové důvěřují projektu vládní koalice, který považují za smysluplný. „Nechceme uvrhnout zemi do chaosu, způsobit předčasné volby, musíme toho ještě v posledním roce vlády hodně odpracovat,“ uvedl. Starostové se podle něj v aktuálním sporu snaží vystupovat klidně a s rozvahou. Stále by byli rádi, kdyby Piráti v kabinetu zůstali. Další proces musí být uvážlivý, racionální, citlivý, ale zároveň rychlý, dodal.

Kabinet si podle Rakušana před sebe dal cíle vrátit ČR na Západ, zastavit zadlužování či pracovat na digitalizaci, vzdělávání a základní infrastruktuře, což musí dál plnit. Rezervy v plnění programu vidí u některých cílů koalice Pirátů se STAN, například u plánů na pomoc lidem na periferiích. „Tady i přes nepopiratelné úspěchy a pomoc lidem v dluhových pastech a exekucích máme velké rezervy,“ uvedl Rakušan.

S Piráty budou Starostové ve Sněmovně dál spolupracovat. „Náš společný program byl kvalitní, stojíme za ním a budeme ho společnými hlasy prosazovat,“ dodal. Piráti a STAN budou konzultovat, Starostové jsou také připraveni využívat expertní stanoviska, která mají Piráti zpracovaná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš mi řekl, že Piráti vládu opustí, uvedl Fiala. Resort rozvoje má dočasně vést Jurečka

Tagy: