Bartoš mi řekl, že Piráti vládu opustí, uvedl Fiala. Resort rozvoje má dočasně vést Jurečka

Dosluhující předseda Pirátů Ivan Bartoš a premiér Petr Fiala (ODS)

Jak Fiala ještě nedávno mluvil o případném odvolání Bartoše?

Ivan Bartoš nám během jednání vlády řekl, že Piráti kabinet opustí. Během odpolední tiskové konference to potvrdili premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS). Předseda vlády zároveň zmínil, že již odeslal prezidentovi Petru Pavlovi návrh na odvolání Bartoše z ministerstva pro místní rozvoj. Řízením zmíněného resortu by měl být dočasně pověřen ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka.

„Ivan Bartoš mi dnes (ve středu) řekl, že Piráti odejdou z vlády. S tím teď pracuji a podle toho budu postupovat dál,“ uvedl Fiala během brífinku. Následovat by měla další koaliční jednání. Definitivně jasno by podle premiéra mohlo být v pondělí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda zvýšila schodek o desítky miliard. Bartoš se otočil proti kolegům a rozpočet nepodpořil

„Věřím, že Marian Jurečka bude vedením ministerstva pro místní rozvoj pověřen jen krátkodobě,“ dodal Fiala s tím, že chce vládu rychle dostat do podoby, kdy žádný ministr nebude provizorní. Premiér mimo jiné připomněl dlouhodobé problémy, které měl Bartoš s digitalizací stavebního řízení. Zároveň zopakoval, že Piráty z kabinetu nikdo nevyhazuje.

Podle Stanjury nyní koalice disponuje místo původních 108 hlasů ve Sněmovně „jen“ 104. „S těmi počítáme i pro schválení státního rozpočtu,“ zmínil ministr financí.

Bartoš již v úterý odpoledne zmínil, že rozhodnutí premiéra o odvolání považuje za podraz postrádající prvky lidské slušnosti a že koalice Spolu oficiálně započala cestu k vládnutí s Andrejem Babišem (ANO). Mezitím Piráti začali zvažovat odchod z vlády.

Celostátní pirátské fórum bude o odstoupení od koaliční smlouvy hlasovat od pátku do pondělí. Je velmi pravděpodobné, že nejmenší vládní strana již brzy poputuje do opozice.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti jsou jako ufňukané děti, řekl Topolánek. Popsal možnosti pro vznik koalice ODS s ANO

Tagy: