Mistryně staročeského umění z Vysočiny: Drátované kraslice je potřeba si vysedět

Zkusili jste někdy drátovat? Kdy jindy se do toho pustit než právě o Velikonocích. I z obyčejného vajíčka se může stát hotové umělecké dílo. Stačí kleštičky a šikovné prsty. A jedny z nejšikovnějších má mistryně starého řemesla Věra Studená z Vysočiny.

Na Velikonoce je to už takový rituál: Hodit vajíčko do vody s cibulí a čekat, až zhnědne. Co na to jít tentokrát trochu jinak? Varujeme ale dopředu, hrátky s drátky vyžadují trpělivost a čas. Jak říkají dráteníci, na vyzdobené kraslice nemůžete tlačit nebo spěchat, musíte si je prostě vysedět. „Já si u toho úžasně odpočinu. Nemusíte na nic myslet, jenom tvoříte. A ještě víc mě baví, když mám čas a můžu vymýšlet svoje nápady,“ přiznává drátenice Věra Studená.

A že možností je nekonečně mnoho. S korálky, bez korálků, různých tvarů, vzorů i velikostí. „Mám vejce pštrosí, od emua. Jsou zelená, to se mi hrozně líbilo, že jsem je nemusela barvit,“ vykládá drátenice.

Drátování není věda, ale trochu dřina

A jak na samotné drátování? „Z vrchu a musíte na ten drátek přitlačit a vždycky do obloučku,“ ukazuje názorně Věra Studená v pořadu Prima Česko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Historický skanzen Mayrau: Vlak naplněný zdejším uhlím by sahal až do Austrálie

Žádný učený z nebe nespadl, a tak i zkušená drátenice, která se zdobení vajec věnuje přes 20 let, začínala podle knížky jako samouk. „Zkoušela jsem vajíčka a moc mi to nešlo, protože jsem si vzala silnější drátek a to mi hned vajíčko prasklo. Takže musíte přijít na to, jak silný má být ten drát,“ vykládá dál.

Ale Velikonoce samozřejmě nejsou jen vajíčka. Doma si ti zručnější mohou vytvořit třeba slepičky nebo ovečky a stačí k tomu kus drátu, kleště a hodně trpělivosti. Možná leckoho napadne, že z drátování musí bolet prsty. „Z drobností ne, ale když oplétám třeba talíře, to se dělá silným drátem, tak to někdy ruce bolí. Ale to nedělám často,“ říká zkušená drátenice.

Hbité ruce Věry Studené už ocenil i Kraj Vysočina, pořádá kurzy a cestuje po světě. Drátování, které k nám přišlo ze Slovenska, dnes prý lidé berou spíše jako umění. Zadrátovat prasklý hrnec už nikdo nepotřebuje. I když má důchodkyně velkou zahradu, čas na svůj koníček si vždycky najde. Kromě vajíček tak její dílnu zdobí květiny, klobouky nebo šperky. A jak jinak než z drátů.

Tagy: