Děti přivazovali, dospělé opili: Historická zubařská ordinace v Telči děsí doteď

Jak to asi může dopadnout, když se narodíte do rodiny sběratelů? Třeba si jednoho dne založíte vlastní muzeum jako Aleš Wimmer v Telči. Že má rád nablýskané veterány a krásné staré věci, neutají a v jeho Muzeu techniky si přijde na své snad každý. Pozor ale aby vás tu nerozbolely zuby – ve zdejší historické zubařské ordinaci totiž zjistíte, že mít zářivý úsměv před 100 lety vyžadovalo velkou odvahu.

V telčském Muzeu techniky se skutečně vrátíte do vzpomínek. Stará doba znamená i staré pořádky, takže si připravte hotovost, protože tady s platební kartou nepochodíte.

Do starých časů návštěvníky přenese hudba z gramofonu. A mohou si vybírat, co jim padne do oka. Na ploše skoro 1000 m2 najdeme cokoliv, co je krásné a staré. Hračky, náčiní z kuchyně naší babičky, kočárky všeho druhu i tvaru a jeden, který připomíná auto. Ostatně historických vozů je tu plná hala – jak by ne, když je to celoživotní vášeň našeho průvodce.

„Spoustu těch věcí lidi měli. Zažili to, jezdili na těch motocyklech, v těch autíčkách... takže se jim vrací vzpomínky z dob před 50, 70 lety, jak s maminkou, tatínkem cestovali a tak. Takže není to jenom o tom se podívat, ale právě zamyslet se a vzpomenout si na předky a jak to dřív bylo,“ vypráví v pořadu Prima Česko Aleš Wimmer, zakladatel Muzea techniky v Telči.

Historická zubařská ordinace

V některých případech je ale možná lepší ani nevědět. To pochopíte hned, když překročíte práh historické zubní ordinace. Pacienti se v ní asi museli posilnit něčím ostřejším, což potvrzuje i sám sběratel historických předmětů: „Myslím si, že děti se přivazovaly ke křeslu a dospěláci si museli dát štamprličku. Je tu i nožní šlapací vrtačka, bez chlazení, s malými otáčkami, nic moc asi.“

ČTĚTE TAKÉ: Měla zabránit povodni, nakonec ji způsobila. Protržená přehrada v Desné zabila desítky lidí

Ještěže se ze starého zubařského křesla dá přesednout do něčeho pohodlnějšího, kde člověku nehrozí zdravotní újma. Pod střechou je nablýskaných krasavců víc než dost. „Asi nejzajímavější autíčko je Armstrong Siddeley. Je to stará letecká anglická továrna a automobil vznikl v roce 1919, byl vyroben přímo pro pana hraběte,“ vykládá Aleš Wimmer.

Pokud milujete veterány, historických skvostů je tu celá řada včetně mopedů a motocyklů. „Když jedu v 80 nebo 90 let starém autě, tak právě jízda je ten hlavní pocit, proč to člověk dělá. Jedete pomalu, vnímáte krajinu, vnímáte různé zvuky toho automobilu, lidi vám mávají. Je to zábavnější než v dnešním autě, kde jenom honíte čas,“ neskrývá nadšení pro veterány sběratel.

I když je přes zimu muzeum zavřené, nevadí, stačí majiteli jednoduše zavolat. Naštěstí už dnes nemusíme točit kličkou a čekat na ústřednu.

Tagy: