Mladé Pirátstvo čelí posměchu za video o stereotypech. Podobně už narazila mladá ODS

Pirátská poslankyně Klára Kocmanová

Mladé Pirátstvo čelí stereotypům

Mladé Pirátstvo se stalo terčem posměchu na sociálních sítích. Může za to nové video, v němž se mládežnická organizace vládní strany věnuje stereotypům, které prý o Pirátech kolují. Kampaň, jejíž formát je nyní populární hlavně mezi mladými lidmi na TikToku, se vesměs setkala s nepochopením. Podobné video již v lednu vydala i mládežnická organizace ODS.

„A jaké stereotypy jste o nás slyšeli vy? Napište nám to,“ uvedli mladí Piráti a Pirátky na sociálních sítích. Přiložené video vychází z trendu, kdy si autor dělá legraci ze stereotypů, které o něm kolují.

„Jsem mladá Pirátka, jasně, že jsem u kormidla,“ glosovala například poslankyně a první místopředsedkyně strany Klára Kocmanová. O poznání více se odvázali někteří další členové Mladého Pirátstva.

Vzkazy „Jsem mladý Pirát, jasně, že jsem vegan“ či „Jsem mladý Pirát, jasně, že se tě před sexem dvakrát zeptám na consent (souhlas)“ vzbudily velký ohlas na sociálních sítích. Někteří pozorovatelé vůbec nepochopili, že šlo o nadsázku a ironii.

„Jsem mladý Pirát, jasně, že nemám pořádného PR manažera, který by vymyslel rozumnou kampaň. Jak je vidět, většina lidí tu ironii nechápe,“ zmínil jeden z komentujících na Instagramu.

Zastánci Pirátů včetně poslankyně Barbory Urbanové (STAN) upozornili, že velmi podobným videem se již v lednu prezentovali Mladí občanští demokraté. „Jsem mladý ODSák, jasně, že hraju tenis,“ uvedl jeden ze členů mládežnické organizace. „Jsem mladý ODSák, jasně, že mě nepustí nahoru,“ sdělil v závěru poslanec Jiří Havránek.

Lednová verze ODS si ani zdaleka nevysloužila tak velkou pozornost jako únorový pirátský počin. I občanští demokraté se však setkali s kritickými reakcemi. „Úplně nechápu smysl videa. Tohle má někoho motivovat, aby se k vám přidal?“ podivoval se jeden z komentujících. „Tohle mě nezajímá. Chtějí mladí z ODS euro?“ přidal se další.

Tagy:
stereotyp sociální sítě politika ODS kritika Piráti Česká pirátská strana TikTok Jiří Havránek Klára Kocmanová Mladé Pirátstvo Mladí občanští demokraté posměch