Mladík na slovenské sjezdovce zavinil smrt osmiletého chlapce. U soudu si vyslechl svůj trest

Případ osmiletého chlapce, který loni zemřel po srážce na lyžích s dvaadvacetiletým mladíkem je u konce.

Smrt na lyžích

Případ osmiletého Alexe, který loni zemřel po srážce na lyžích s dvaadvacetiletým mladíkem na černé sjezdovce v lyžařském areálu nedaleko hranic Slovenska s Polskem, je u konce. Jakub z Terchové na základě rozhodnutí žilinského krajského soudu za mříže nepůjde.

Když Jakub přijížděl ke krajskému soudu v Žilině, bylo na něm vidět, že je stále velmi rozrušený. Nehoda se odehrála loni v zimě. Podle obžaloby mladý muž nepřizpůsobil rychlost podmínkám a nevěnoval plnou pozornost jízdě v areálu Veľká Rača - Oščadnica, následně narazil do osmiletého Alexe, který sjížděl po svahu před ním. Chlapec zemřel na následky těžkých zranění.

ČTĚTE TAKÉ: Zvrat v případu zavražděné házenkářky zabalené do igelitu. Policie obvinila podezřelého

Mladík přiznal svou vinu. Okresní soudkyně mu udělila podmínku. „Obžalovaný byl odsouzen na trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na tři roky,“ popsal pro TV JOJ Jakubův právník Ján Halagan.

Okresní prokurátor s tím ale nesouhlasil a chtěl pro Jakuba exemplární trest, tedy vězení. Případ se tak dostal až ke krajskému soudu. „Ten konstatoval, že ani v případě, že by dostal nepodmíněný trest odnětí svobody, nemělo by to pro obžalovaného preventivní charakter,“ doplnil Halagan.

Jakub za mříže sice nepůjde, ale bude muset zaplatit vyšší odškodné rodičům zesnulého Alexe. „Původní odškodné bylo 13 tisíc eur pro rodiče poškozeného, soud jim ale přiznal odškodné ve výši 25 tisíc eur (v přepočtu 625 tisíc Kč, pozn. red.),“ doplnil Halagan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvědice na Slovensku kousla cyklistu do nohy. Zaútočila na známé turistické stezce

Tagy:
smrt Slovensko vražda lyže soud trest odnětí svobody soudní proces Žilina soudnictví trestná činnost krajský soud v Česku TV JOJ rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost