Brutální vražda cizince v Praze: Oběť ukopali k smrti a uřízli jí ucho. Soud odvolání zamítl

Za zvlášť brutální vraždu Lotyše vrchní soud potvrdil Moldavanovi 18 let za mřížemi. Cizince ještě se svým krajanem v roce 2013 v Praze po opilecké hádce ukopali k smrti, a navíc mu uřízli ucho. Odsouzený pak tělo oběti pohodil v parku. I se svým kumpánem budou po odpykání trestu vyhoštěni z České republiky.

Na začátku prosince roku 2013 vyjížděla pražská mordparta do Narcisové ulice. Náhodní kolemjdoucí našli v parku tělo muže. Šlo o Lotyše, kterého podle soudu dvojice cizinců zvlášť brutálním a trýznivým způsobem zavraždila. Velkou silou ho v panelákovém bytě kopali do hlavy a trupu. Mimo jiné mu zlámali žebra i obratle, natrhli játra a ledviny. Nakonec mu uřízli část ucha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvlášť brutální vraždu seniorky řeší ústecký soud. Svázaná oběť se pomalu udusila

„Tu mrtvolu oblékli. Ten muž byl v té době nahý, tak ho oblékl, dal si tu mrtvolu na záda, sjel s ní výtahem a odnesl ho na místo, kde si myslel, že to bude vypadat, že někdo šel kolem a napadl ho na ulici,“ uvedl tehdy Jan Mareš ještě jako vedoucí prvního oddělení.

Justice vraždu posoudila jako obzvláště surovou a trýznivou, což zvyšuje trestní sazbu na 15 až 20 let vězení. „Výčet všech těch zranění, jak je popsali znalci, byl neuvěřitelně trýznivý i přes ten alkohol, který oběť vypila,“ uvedla státní zástupkyně Jana Murínová.

Pachatel krátce po vraždě odcestoval do Moskvy, kde se léta schovával před spravedlností. Mezitím soud poslal jeho kumpána na 15 let do vězení a jemu samotného v jeho nepřítomnosti uložil za brutální vraždu 18 let za mřížemi. Minulý rok v září ho Rusko vydalo do České republiky.

Muž dříve vypověděl, že se Lotyše bál, protože byl agresivní a několik týdnů před incidentem ho napadl nožem, navíc se prý vychloubal, že v minulosti někoho zavraždil. Na druhého Moldavana Lotyš podle něj žárlil, a proto celý konflikt sám vyprovokoval.

Předseda odvolacího senátu jeho obhajobu odmítl. „Ke stěžejnímu násilí došlo v době, kdy poškozený nebyl ozbrojen a neútočil,“ podotkl soudce. Zdůraznil, že záminka k brutálnímu útoku byla malicherná a napadený muž musel násilí vnímat velmi trýznivě. Moldavan dostal o tři roky přísnější trest než jeho komplic i proto, že dva měsíce před vraždou brutálně zmlátil v baru 69letého muže, se kterým se předtím pohádal. Rozsudek vrchního soudu je pravomocný.

Tagy: