Detaily případu uhořelé ženy na Českolipsku. Manželé se k sobě chovali hezky, říkají místní

Kriminalisté na Českolipsku našli auto s ohořelým torzem.

Detaily případu uhořelé ženy na Českolipsku

Chladnokrevná, do detailů naplánovaná poprava. Tak popisují kriminalisté případ brutální vraždy na Českolipsku. Pětačtyřicetiletého muže obvinili z toho, že svou manželku usmrtil velmi trýznivým způsobem. Tento týden padla obžaloba. Podle ní ji nechal uhořet v autě a vše fingoval jako nehodu. Obyvatele malé obce, kde muž s ženou bydleli, hrůzný čin zaskočil, podle nich se manželé k sobě chovali hezky.

Kriminalisté jsou přesvědčení, že obžalovaný auto spustil ze svahu mezi stromy, tak aby to vypadalo, že v zatáčce vyjelo ze silnice a po nárazu do stromu začalo hořet. Jenže znalci po čase řekli, že plameny vyšlehly jinde, než by odpovídalo mechanismu nehody.

„Obžalobu jsem podala pro trestný čin vraždy, věc byla původně vyšetřovaná jako nehoda, prověřováním bylo zjištěno, že se jedná o násilný trestný čin,“ uvedla státní zástupkyně Petra Pazderková.

Sousedé tvrdí, že měli o nehodě pochybnosti od počátku. „Od prvního okamžiku to bylo velmi zvláštní, protože byla na divném místě, které není na hlavním tahu směrem do města, kam dojížděla za prací,“ tvrdí žena. Ta znala oba manžele.

Žena, která měla řidičský průkaz teprve pár měsíců, se podle známých bála jezdit po úzkých silnicích, natož za tmy. Jet po lesní cestě by pro ni bylo zajížďkou. Navíc, aby ze zatáčky vyjela do lesa a narazila do stromu v místě, kde se auto našlo, musela by jet opačným směrem, než obvykle brzy ráno jezdila.

Žena byla hodná a spolehlivá

Helena Laubková ženu, která se podle policistů stala obětí vraždy, zaměstnávala ve své krejčovské dílně. „Byla moc hodná, spolehlivá, o svém soukromí toho ale moc neříkala, byla spíš uzavřená. Jejího muže jsme znali, připadalo mi, že je to normální manželství, navzájem si pomáhali. To, co se stalo, jsme rozhodně nečekali,“ popsala majitelka manufaktury.

Že se z tragické nehody stala vražda, se dozvěděla od kriminalistů, kteří se jí přišli vyptávat zhruba dva týdny poté. Tehdy jim dorazily posudky znalců. Podle obyvatel obce ale navenek pohodové manželství zřejmě v posledních měsících před smrtí ženy začalo skřípat.

„On změnil práci, dojížděl do továrny a tam údajně navázal milostný vztah, což snad byl jeden z důvodů, proč se manželky snažil zbavit. Ale s jistotou to nikdo neví,“ vyprávěla sousedka.

Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním muž nejprve připustil, že svou ženu zavraždil, pak ale svou výpověď několikrát změnil. I proto se vyšetřování táhlo poměrně dlouho. Kriminalisté museli každou jeho verzi ověřit.

„Byli tady opakovaně, jednou třeba přivezli fotky nějakého oblečení a ptali se, jestli to bylo její. Mě se to nezdálo, nebyl to její styl. Ale k čemu jim ta informace byla, to neřekli,“ popisuje návštěvy kriminalistů zaměstnavatelka zavražděné ženy. Podle státní zástupkyně by se případ mohl dostat k soudu ještě před Vánoci.

Tagy: