Mlejnek: Premiérem je teď de facto Prymula, pandemie je srovnatelná s rokem 1968

Babiš Prymula

Prezident Miloš Zeman v pátek večer vystoupil s projevem. Jak jej hodnotí politologové? A jak nahlížet na Zemanovo vyzdvihování ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO)? Hosty mimořádného vysílání CNN Prima NEWS byli politologové Lukáš Jelínek s Josefem Mlejnkem.

Mlejnek v mimořádném vysílání CNN Prima NEWS řekl, že od prezidenta v jeho projevu čekal víc, mimo jiné i apel na celkovou soudružnost. „Byl to takový zdravotnicko-agitační projev, aby lidé nosili roušku,“ řekl politolog s tím, že od prezidenta je však správné zvýšit význam nošení roušek. „Tato pandemie je z hlediska historického dopadu srovnatelná s invazí z roku 1968,“ sdělil Mlejnek. Jak koronavirus, tak invaze vojsk Varšavské smlouvy totiž proměnila českou společnost.

Podle Jelínka Zeman ve svém projevu působil empaticky, byl věcný a „nebyl tak agresivní, jako jsme u něj zvyklí“. „Mluvil velmi srozumitelně, aby to lidé pochopili,“ řekl Jelínek a dodal, že v nynějším projevu se soustředil na základ, přestože od Zemana známe spíše komplikovanější projevy.

Jelínek srovnal prezidentův projev s nedávnými výstupy premiéra Andreje Babiše. Jeho projevy popsal jako chaotické. Mlejnek ve vysílání popsal, že premiér pro tuto dobu před sebe postavil ministra zdravotnictví Romana Prymulu. „On je de facto premiérem pan ministr zdravotnictví. Babiš se stáhl do pozadí,“ řekl Mlejnek s tím, že je to dáno podílem vlády na nynější situaci. Krizi aktuálně podle něj řídí Prymula, ale pokud se situace zlepší, tak se premiér bude znovu objevovat více na očích.

Podle jeho kolegy politologa má Zeman rád osobnosti, které působí rázně, přičemž Prymula se jeví jako muž s tvrdou rukou. „Taky v minulosti kandidoval za Stranu práv občanů – Zemanovci (SPOZ), takže spolu mají politicky ideově blízko,“ dodal Jelínek. Stejně jako Mlejnek souhlasí s tím, že Babišova autorita je nyní kvůli pandemii podlomená právě „chaotickým vystupováním a nesrozumitelnými projevy“.

Tagy: