Zeman: Jedinou zbraní jsou roušky. Vládě vytkl komunikaci a rýpl si i do Šmuclera

Miloš Zeman

Mimořádný projev prezidenta Miloše Zemana

Jedinou zbraní, kterou máme v boji proti koronaviru k dispozici, jsou roušky. V pátečním projevu k národu to řekl prezident Miloš Zeman. Poděkoval zdravotníkům a vyjádřil jim úctu a obdiv. Některé známé lékaře naopak zkritizoval za to, že vyzývají k nenošení roušek, náznakem si rýpl například do prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera či kardiologa Jana Pirka.

„Setkáváme se v těžké chvíli. Roste počet nakažených koronavirem, roste počet hospitalizovaných, roste počet těžce nemocných a co horšího, roste počet mrtvých. Kdysi, když počet mrtvých byl na velmi nízké úrovni, jsme se mohli utěšovat tím, že COVID-19 se dá vyléčit, ale úmrtí se samozřejmě vyléčit nedá a je to nesmírná ztráta pro naši společnost, pro rodiny těch, kdo zemřeli, pro všechny z nás,“ řekl v úvodu projevu prezident.

Citoval větu z Talmudu (sbírka židovských etických a náboženských výroků, pozn. red.) o tom, že kdo zachránil jeden lidský život, zachránil celé lidstvo. „Jsme v situaci, kdy o lidské životy bojují naši zdravotníci a já bych jim chtěl vyjádřit úctu, obdiv a poděkování,“ prohlásil Zeman.

O lidské životy podle něj může bojovat každý z nás. „Máme k dispozici jenom jednu jedinou zbraň, protože vakcína ještě neexistuje. Touto zbraní je malý kousek látky, který si přivěsíme na obličej a který nás chrání před nákazou a naopak my chráníme druhé před touto nákazou,“ uvedl prezident.

Ignorujte zpěváky i zubaře, vzkázal prezident

Apeloval na lidi, aby si nenechali tuto zbraň vyrazit z ruky a svést se lidmi, kteří sice o epidemii vůbec nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, které poškozují naši společnost.

„Mám tím samozřejmě na mysli takzvané antirouškaře, ale i další, zubaře, kardiology, zpěváky. Jedna zpěvačka dokonce prohlásila, že za koronavirus může Bill Gates. Ignorujte názory těchto lidí, protože nejsou odborné, a věřte odborníkům, protože jedině ti nám mohou pomoci,“ radí Zeman.

Proti plošně povinným rouškám dlouhodobě bojuje například prezident České stomatologické komory Roman Šmucler nebo kardiolog Jan Pirk. Ten například před časem Radiu Z řekl, že když se budou na podzim preventivně nosit roušky, tak by navrhoval všem seniorům dát nohy do sádry, protože bude náledí.

O Billu Gatesovi mluvila zpěvačka Ilona Csáková, která se přidala k odpůrcům plošného testování. Na sociální síti sdílela jednu z rozšířených konspiračních teorií o koronaviru, podle níž se pandemie děje dle scénáře Billa Gatese a Světové zdravotnické organizace.

„Jestliže se zbavíme představy, že tento kousek látky sundáme kvůli své pohodlnosti a ohrozíme tak své blízké i sebe sama, jestliže vydržíme, pak zvítězíme a pak každý z nás přispěl k záchraně vysokého počtu lidských životů. Podívejte se třeba na Švédsko, tam už je teď přes šest tisíc mrtvých, a to nemluvím o Izraeli,“ upozornil Zeman.

Zeman: Podporuji vládní opatření

Zdůraznil, že požádal ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby policisté pokutovali nenošení roušek tam, kde jsou povinné, stejně, jako to dělají v Bavorsku nebo ve Francii.

Zeman dále v projevu vyjádřil podporu ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO), kterého označil za vítěze nad první vlnou koronaviru. „Pevně věřím, že bude úspěšný i v boji s vlnou druhou. Plně podporuji opatření vlády, i když si myslím, že někdy mohla být lépe komunikována,“ konstatoval prezident.

„Až tato epidemie odejde, jako až dosud odešly všechny epidemie, budeme sčítat zisky a ztráty. Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou vyšli se ctí, nikoli zbabělostí, nikoli pohodlností, ale odpovědností vůči sobě i vůči druhým,“ řekl Zeman.

Na projev prezidenta republiky reagovali následně politici na sociálních sítích.

„Pan prezident kromě jiného: Poděkoval. Akcentoval povinnost nosit roušky. Kritizoval ty, co špatně komunikují. Škoda, že chyběla energie, přesvědčivost a posilující a uklidňující vůdcovství doplněné upozorněním na nelehké období, které nás čeká," zhodnotil slova Miloše Zemana předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Oceňuji, že projev prezidenta byl smířlivější než obvykle a vyzval v něm nejen k respektování vládních nařízení, ale také k nošení roušek a osobní zodpovědnosti. Opravdu to není žádná sranda a musíme být k sobě ohleduplní. Dávejte na sebe pozor a vydržte, my to nakonec zvládneme!" napsal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Prezident Zeman mluvil tak rozumně, že bych málem zapomněla na akci, kterou chce mermomocí uskutečnit 28. října. Jenže on ji stále pořádat chce... Jinak ale musím přiznat, že šlo o jedno z jeho nejpřijatelnějších vystoupení za hodně dlouhou dobu," podotkla poslankyně  a místopředsedkyně Starostů a nezávislých (STAN) Věra Kovářová.

Tagy: