Mlejnek nemá v čele rozvědky co dělat. Je to bezpečnostní riziko, míní Svoboda i Šedivý

Cyril Svoboda

360° (810)

Petr Mlejnek nemá na postu ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) co dělat. I přes bezpečnostní prověrku může představovat bezpečnostní riziko. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekli exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Kritický byl také investigativní novinář Janek Kroupa.

Cyril Svoboda označil informace, které se kolem šéfa civilní rozvědky objevily, za velký průšvih. „Jestli je pravda, že má bezpečnostní prověrku pouze na stupeň ‚tajné‘, tak v té funkci nemá co dělat,“ prohlásil bývalý šéf diplomacie. Nejvyšším stupněm prověření je „přísně tajné“.

Novináři odhalili, že Mlejnek se osobně zná s podnikatelem Michalem Redlem obviněným z korupce v kauze Dozimetr. Sám Mlejnek ho nepopírá. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) poté přiznal, že o tomto kontaktu věděl, když Mlejnka dosazoval do funkce.

Podle Svobody není ani tak důležité, kolik mezi Mlejnkem a podnikatelem napojeným v minulosti na Radovana Krejčíře proběhlo schůzek, nýbrž to, že už nový šéf rozvědky nebude mít v čele služby autoritu. „Měl by být nahrazen někým jiným,“ dodal Svoboda s tím, že ideálně by měl Mlejnek rezignovat co nejdříve.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Šedivý se zpochybněním autority souhlasil. Ve věci vidí i další vadu. „Pokud neznáme, co bylo obsahem těch jednání (Mlejnka s Redlem), a musíme spoléhat jen na to, co řekl jeden či druhý, tak je to skutečně bezpečnostní riziko,“ poznamenal generál ve výslužbě.

Kroupa: Jaký byznys řešil Mlejnek s nesvéprávným Redlem?

Investigativní novinář webu Seznam Zprávy Janek Kroupa, který s informacemi přišel, v pořadu 360° zmínil, že Mlejnek má aktuálně bezpečnostní prověrku jen na stupeň „tajné“. Měl by však mít o stupeň vyšší. O tu si sice podle jeho informací zažádal, ale v této věci ho prošetřují pracovníci ÚZSI.

„Momentálně tak pana Mlejnka prověřují jeho podřízení,“ poznamenal Kroupa s tím, že tento způsob je „přinejmenším podivný“.

Připomněl také, že Mlejnek měl s Redlem jednat přes to, že podnikatel byl oficiálně nesvéprávný. Tento status měl získat proto, aby se vyhnul soudu kvůli spolupráci s odsouzeným podnikatelem Radovanem Krejčířem. „Jaký byznys pan Mlejnek řešil s nesvéprávným kamarádem Radovana Krejčíře?“ ptal se Kroupa podle svých slov nového šéfa civilní rozvědky. Ten mu prý neodpověděl.

Nový šéf civilní rozvědky webu řekl, že s Redlem se potkával zhruba jednou nebo dvakrát ročně, když pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. „Důvodem bylo, že jsem jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu. Žádnou zakázku jsem ale jeho prostřednictvím nezískal,“ shrnul.

Ve středu pak ve vyjádření pro média dodal, že během své obchodní praxe se stýkal s mnoha lidmi. „Mám platnou prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň tajné, která byla dvakrát obnovena. NBÚ může na bezpečnostních prověrkách spolupracovat mimo jiné i s tajnými službami. Prověrku bych nezískal, pokud by v mé minulosti bylo cokoliv neslučitelného se zákony České republiky. V tuto chvíli mám podle zákona zažádáno o prověření na nejvyšší stupeň přísně tajné. Jsem přesvědčen, že nic nebrání tomu, abych tuto prověrku získal,“ uvedl.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) podle svých slov o kontaktu mezi Redlem a Mlejnem už před jeho jmenováním věděl a nevadil mu. Vztah obou mužů označil za pracovní. Předseda hnutí STAN bude svoje počínání muset vysvětlit příští týden premiérovi Petru Fialovi (ODS).

Tagy: