Mlejnka prověřují jeho vlastní podřízení. To je nepřípustné, říká bývalý šéf rozvědky

Karel Randák

Karel Randák a Radko Kubičko o kauze kolem šéfa rozvědky

Bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karel Randák říká, že pokud se potvrdí, že současný šéf úřadu Petr Mlejnek měl styky s obviněným podnikatelem Michalem Redlem, měl by ihned odstoupit. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Kromě toho se podivuje nad situací, když Mlejnka v rámci jeho snahy získat vyšší stupeň bezpečnostní prověrky na „přísně tajné“ prošetřují právě lidé z ÚZSI, čili jeho vlastní podřízení. Randák navíc dodal, že podle něj se role této rozvědky v Česku přeceňuje.

„Pokud se opravdu potvrdí, že měl Mlejnek styky s podnikatelem Redlem, je to jednoznačně na odstoupení,“ komentoval Randák informaci o stycích současného šéfa ÚZSI.

Randák navíc uvedl, že aktuálně nemá ÚZSI zase tak signifikantní pozici. „Mám pocit, že v současné době se role ÚZSI poněkud přeceňuje. Je to sice nejtajnější služba, ale co se týče jejího významu, je v současné době až na 3. místě,“ poznamenal bývalý šéf rozvědky.

Samotného Mlejnka by hodnotil až poté, jaké kroky učiní k tomu, aby zmíněnou tajnou službu postavil na nohy.

Podle komentátora Českého rozhlasu Radka Kubička je na místě nevydávat předčasné soudy. „Je pravda, že je nepříjemné, že se v médiích zprávy o stycích šéfa rozvědky s obviněným podnikatelem objevují, ale na druhé straně nemůžeme podlehnout nějakému honu na čarodějnice,“ řekl novinář s dovětkem, že ze setkání Mlejnka s Redlem ještě nelze vyvozovat závěry.

Jiná situace podle něj platí pro bývalého ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který kvůli kontaktům s Redlem po tlaku odstoupil. Připomněl navíc, že u Gazdíka hrál roli také šifrovaný telefon. Aktuální kauza kolem Mlejnka je podle Kubička politickým skandálem zejména pro šéfa hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, který Mlejnka jmenoval, i když už o jeho kontaktu s Redlem věděl.

Český paradox u tajných služeb

Randák ve vysílání CNN Prima NEWS připomněl fakt, že Mlejnek si zažádal o získání vyššího stupně prověrky na „přísně tajné“, přičemž aby ho obdržel, musí projít bezpečnostním screeningem. Ten však provádí lidé z ÚZSI, tedy jeho vlastní podřízení pracovníci.

„Tady se dostáváme k dalšímu paradoxu, který v České republice je, a tedy že ředitele prošetřují jeho vlastní podřízení, což je samozřejmě absolutní nesmysl,“ poznamenal bývalý šéf ÚZSI. Dodal, že v minulosti se šéf tajné služby prošetřoval jiným úřadem.

Ačkoliv Mlejnek v minulosti získal bezpečnostní prověrku stupně „tajné“ od Národního bezpečnostního úřadu, nemusel podle Randáka v té době úřad o Mlejnkových kontaktech s Redlem vědět.

Rakušan čelí velké kritice za jmenování Mlejnka do čela úřadu právě kvůli jeho kontaktům s Redlem. V minulosti totiž kvůli pravidelnému setkávání s kontroverzním podnikatelem, který je obviněný v kauze Dozimetr, rezignoval ministr školství Gazdík. Rakušan kvůli stejným kontaktům odstranil i šéfa České pošty Romana Knapa, ve funkci má skončit v září.

Tagy: