Počasí v Česku ovlivní hurikán Epsilon. Způsobí silný vítr a vydatný déšť

Hurikán Epsilon

Předpověď počasí - 26. 10.

Hurikán Epsilon, který vznikl nad Atlantikem, bude mít vliv i na počasí v Česku. Po prosluněném víkendu nás čeká deštivý týden. Teploty ale budou nadprůměrné, vystoupají až na 15 stupňů. V noci budou klesat k nule a meteorologové varují před přízemními mrazíky. Připravme se také na mlhu a mrholení.

Hurikán Epsilon se dostal z Bermud až do Evropy. Tropická bouře, na kterou Epsilon následně zeslábl, by měla ovlivnit počasí ve střední Evropě ve čtvrtek a v pátek. S ní by měla přijít vysoká oblačnost.

„Byl zajímavý už, když byl ještě hurikán. Jako bouře by se měl dostat k Britským ostrovům v úterý a do střední Evropy ve čtvrtek,“ řekla pro CNN Prima NEWS meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jana Hujslová. Bez ohledu na Epsilon by mělo být v Česku zataženo už od pondělí.

„Vliv tlakové výše nad východní Evropou zeslábne a přes naše území bude postupovat k východu zvlněná studená fronta. Za ní se ve středu do střední Evropy přechodně rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu,“ informovali odborníci ČHMÚ na webu.

Ve středu se mírně oteplí, o den později ale bude přes naše území postupovat frontální systém. Na konci týdne pak ovlivní počasí v Česku výběžek vyššího tlaku vzduchu, který znovu přinese oteplení. O víkendu by mohly teploty šplhat až k 16 stupňům.

pondělí bude zataženo nízkou oblačností, místy se objeví mlhy a mrholení. Na horách, ale i v nižších polohách může být polojasno. Odpoledne bude od západu přibývat oblačnosti a začne pršet. Teploty přes den vystoupají na 9 až 13 °C, při malé oblačnosti kolem 15 °C, v 1 000 m na horách kolem 11 °C.

Na úterý ČHMÚ předpovídá oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. Ojediněle se znovu vyskytnou mlhy, na většině území bude pršet. Odpoledne by mělo srážek a částečně i oblačnosti ubývat. V noci teploty klesnou na 10 až 6 °C, v Čechách místy až 4 °C. Během dne se budou pohybovat mezi 8 až 12 °C, na východě kolem 15 °C.

I ve středu zůstane obloha zatažená, ojediněle se objeví přeháňky a ráno mlhy. Noční teploty spadnou k nule a meteorologové varují i před přízemními mrazíky. Přes den teploty vyšplhají na 10 až 14 °C.

Také ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, od západu se na většině území objeví přeháňky nebo déšť. Na Moravě a ve Slezsku se přechodně mraky roztrhají. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, nejvyšší denní 9 až 13 °C.

Také pátek bude deštivý, místy nás čekají srážky vydatné. Noční teploty klesnou na 7 až 3 °C, denní vystoupají na 9 až 13 °C.

I o víkendu bude zpočátku zataženo až oblačno a místy bude pršet, případně se objeví přeháňky. Ráno se místy vyskytnou mlhy, v neděli by ale mělo srážek i oblačnosti ubývat. Teploty v noci se budou pohybovat mezi 8 až 3 °C, přes den mezi 10 až 14 °C, při malé oblačnosti kolem 16 °C.

(Ex)hurikán Epsilon

  • Vznikl v okolí Bermudských ostrovů 21. října (5 500 kilometrů od Londýna).
  • Dosahoval rychlosti větru až 185 kilometrů za hodinu.
  • Jeho pozůstatky by se v úterý měly dostat k Britským ostrovům.
  • Počasí střední Evropy ovlivní ve čtvrtek a v pátek.
  • Způsobí velkou oblačnost a silné poryvy větru.
Tagy: