Za deště může být váš vůz na dálnici neviditelný. Víte, jak správně svítit?

Dálnice

Jak to vypadá na dálnici za deštivého počasí?

Po delší pauze do České republiky dorazily vydatné deště. Řidičům obvykle nějakou dobu trvá, než si na změnu počasí zvyknou a hned si neuvědomí, že je třeba novým podmínkám přizpůsobit svůj pohyb po silničních a dálničních komunikacích. K tomu patří i správné osvětlení vozidla, bez něhož se auto může lehce stát takřka neviditelným.

Oblíbené rčení praví, že zhoršení povětrnostních podmínek ukáže, kdo je řidič a kdo pouze majitel řidičského oprávnění. S příchodem podzimu si musíme zvyknout na mnohem častější deště, ranní mlhy, plískanice nebo zkracující se čas denního světla. Počasí tuzemské řidiče pořádně prověří hned o právě probíhajícím prvním podzimním víkendu. Jak se ukázalo, na vydatné deště nejsme na silnicích stoprocentně připraveni.

Jeden z reportérů redakce CNN Prima NEWS natočil video na dálnici D8 ve směru na Prahu. Na něm je vidět, jak důležité je mít motorové vozidlo správně osvětleno. Pro provoz na dálnici to platí dvojnásob. Pohyb aut vyšší rychlostí totiž způsobuje, že se za vozidlem tvoří mnohem hustší „mrak“ odlétající vody než na běžné silnici. Za určitých okolností se může stát, že špatně osvětlený vůz je dokonce téměř neviditelný, což může vytvořit nebezpečnou situaci.

Jedna vana za vteřinu

„Vůbec si neuvědomujeme, že pneumatiky osobního vozu při stotřicetikilometrové rychlosti odvedou asi 140 litrů vody za vteřinu, což je už jedna slušně napuštěná koupelnová vana,“ řekl CNN Prima NEWS Roman Budský, dopravní expert z platformy Vize 0. V případě nákladních vozidel je to ještě více. „Za kamiony se vytvoří obrovská stěna vodní tříště, přes kterou nic nevidíte. I za deště platí, že byste měli jet pouze takovou rychlostí, abyste byli schopni zastavit na vzdálenost, na kterou dohlédnete,“ dodal Budský.

Zmíněné video zachycuje, jak řidič předjíždí dva kamiony, mezi nimiž je mezera. Do ní by se dalo zařadit a uvolnit prostor pro vozidla blížící se zezadu, jenže ve vodním oblaku je schována dodávka s přívěsem. Není přitom patrné, zda koncové svítilny přívěsu vůbec svítí. Viditelná červená světla na dodávce jsou v tomto případě k ničemu, protože je zcela zakrývá přívěs.

Zákon o silničním provozu přitom ukládá řidičům povinnost používat v takových podmínkách nejen běžná potkávací, ale i mlhová světla. „Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy,“ stojí v paragrafu 32, odstavci 4 zmíněné právní normy. Za porušení této povinnosti hrozí pokuta až do výše dvou tisíc korun.

Jak správně svítit

Pokud řidič za hustého deště svítí jen potkávacími světly, je to ještě ten lepší případ. Není totiž výjimkou, že i když prší, na silnicích a dálnicích se pohybují vozidla pouze s denním svícením. To znamená, že zadní svítilny nejsou vůbec zapnuté. „Často se setkáváme s tím, že čím více auto barevně splývá s okolím, tím hůře je osvětlené. Třeba vozidla v barvě holubí šedi,“ řekl CNN Prima NEWS Roman Budský.

Tuzemští řidiči nemají vždy jasno v tom, jak za daných povětrnostních podmínek svítit. „Problém je v tom, že zákon ani v nejmenším nenaznačuje definici mlhy. Osobně doporučuji používat mlhová světla při dohlednosti pod sto metrů. A zhoršené viditelnosti za mlhy je také potřeba přizpůsobit rychlost jízdy, což řada našich řidičů ne vždy udělá,“ dodal Budský. Odkazuje přitom na německé pravidlo, že při dohlednosti pod 50 metrů je třeba zapnout mlhovky a současně se pohybovat rychlostí do 50 kilometrů v hodině. „Samozřejmě druhým extrémem je ponechání zadních mlhových světel v činnosti i tam, kde není důvod. Jízda za tmy a slabšího deště za takovým řidičem je nejen velmi nepříjemná, ale kvůli oslňování i nebezpečná,“ uzavřel dopravní expert spolku Vize 0.

Tagy: