Moravčík: Policisté s dlouhými zbraněmi vyrazí do ulic. Vyšlou signál i klávesnicovým hrdinům

Zásah policistů na Filozofické fakultě v Praze

Až do 1. ledna budou v ulicích dohlížet na bezpečnost policisté s dlouhými zbraněmi. Signál je jasný: „Jsme tady, jsme připraveni zasáhnout,“ řekl mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj se policie zaměří také na příspěvky na sociálních sítích, které naznačují opakování útoku či jej schvalují. „Vyšleme signál klávesnicovým hrdinům, že si nemohou psát, co chtějí,“ podotkl Moravčík.

Po čtvrtečním útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, který si vyžádal 14 životů a 25 zraněných z řad studentů a dalších lidí, budou v ulicích až do 1. ledna dohlížet na bezpečnost policisté s dlouhými zbraněmi. „Již v pátek jsme kontaktovali vybrané provozovatele míst, kde lze očekávat větší kumulaci osob. Domluvili jsme se, že tyto takzvané měkké cíle budou pod větší kontrolou. Policisté budou mít dlouhé zbraně a půjde o namátkové kontroly. Signál je jasný: Jsme tady, jsme připraveni zasáhnout,“ řekl mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dělají si ze střelby legraci? Běžné, míní experti a radí, jak s dětmi o tragédii mluvit

Policie již zadržela čtyři osoby kvůli nezákonným reakcím na útok. „Míra rizika je různá. Dokud osobu nevyslechneme a nezjistíme okolnosti, nemůžeme určit, jestli se jedná o náhodný výstřelek, legraci a sarkasmus, nebo jestli to ta osoba myslí vážně,“ podotkl Moravčík.

Dodal, že v pátek policie zaznamenala příspěvek z Karlovarského kraje. „Student zveřejnil nechutný obrázek střelné zbraně s nějakým textem, který evokoval, že by mohl být následovatelem. Když jsme s ním hovořili, řekl, že to byl hloupý žert,“ popsal Moravčík. Podotkl, že ale není podstatné, jestli jde o žert, nebo je to myšlené vážně. „Klíčové je, jestli to někoho vyleká,“ zdůraznil. Podobné aktivity se podle něj budou opakovat, dokud téma bude rezonovat mediálním prostorem.

Účinnou prevencí je prý potrestání těch, kteří tyto příspěvky šíří. „Jednoznačně nejefektivnější prevence je represe. Vyšle to signál klávesnicovým hrdinům, že si nemohou psát, co chtějí,“ řekl Moravčík. Bezprostředně po útoku byly zaktivizovány stovky policistů po celé České republice. „Zahájili jsme vyhledávání příspěvků podobného typu. Začaly se totiž šířit jako lavina,“ sdělil mluvčí.

Podobné příspěvky mohou lidé oznamovat na lince 158. „U příspěvků, kde vycítíte, že to ta osoba myslí vážně, je správný postup vzít telefon a volat linku 158,“ řekl Moravčík. Objevují se ale i příspěvky, ve kterých lidé útok schvaluji a píší, že si to studenti zasloužili. „V tomto případě je ideální, když dojde k zadokumentování a následnému přeposlání na adresu nctekk.multimedia@pcr.cz a nebo na jakoukoliv policejní e-podatelnu,“ sdělil Moravčík.

Tagy:
policie zbraň Jan Palach Česko Praha Policie České republiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Policejní prezidium České republiky filozofická fakulta