Dělají si ze střelby legraci? Běžné, míní experti a radí, jak s dětmi o tragédii mluvit

Pietní místo vzniklo i na Palachově náměstí, před FF UK.

VIDEO: Hrůza na pražské škole. Útočník zabil nejméně 14 lidí, další jsou zraněni. Předtím pachatel zastřelil otce

Tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, která si vyžádala nejméně čtrnáct obětí, zasáhla lidi napříč zemí. Jak o takových událostech mluvit s dětmi doma nebo ve škole? Psychologové radí, abyste je ujistili o jejich bezpečí. To, že si budou ze střelby dělat legraci, je podle nich běžný obranný mechanismus. Základem je být pro děti oporou, na vše mít odpověď nemusíte.

Čtvrteční události, k nimž došlo na fakultě v Praze, přepsaly tuzemskou historii. Větší tragédii na půdě školy Česko nepamatuje. Nejméně čtrnáct obětí a více než dvě desítky zraněných, taková je dosavadní bilance nepochopitelného jednání, k němuž se uchýlil tamní student. Událost neotřásla pouze akademickou půdou, ale celou zemí.

Na sociálních sítích jsou od čtvrtečního odpoledne zveřejňovány záběry útočníka, videa zachycují také paniku v ulicích i akce policistů – a je dost pravděpodobné, že mnohé snímky zahlédly i děti. Jak s nimi o takových věcech mluvit?

Dejte dětem prostor zeptat se

V reakci na tragickou střelbu v Praze sdílejí psychologové a psychoterapeuti na sociálních sítích základní rady a tipy, jak s nejmenšími o událostech hovořit. Základem je, že dáme dětem prostor k tomu, aby ostatním položily své otázky, které je trápí.

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

„Udělejte si na své děti čas. Spíš než vysvětlovat, stojí za to tam pro ně být. Trpělivě odpovídejte na jejich otázky, pokud je mají. Všímejte si, jak na situaci reagují, co v tu chvíli nejvíc potřebují. Možná potřebují víc skákat, kreslit, bušit, hrát na nástroj,“ radí psycholožka Eliška Remešová, která cituje informace z Národního Asociace školních psychologů USA. Doplnila, že byste vysvětlování měli přizpůsobit věku dítěte.

„Děti na prvním stupni potřebují stručné, jednoduché informace, které jsou vyváženy ujištěním, že jsou v bezpečí. Můžete je také vést k opatrnosti – třeba základní pravidla o zamykání, držet se dospělých osob a podobně,“ pokračovala.

Jak zdůraznila psychoterapeutka Ráchel Bícová, autorka stránky Mezi řečína všechny otázky nemusíte mít odpověď. „Je legitimní říct: ‚Nevím, také tomu nerozumím a je mi z toho smutno‘,“ podotkla. Experti se pak jednoznačně shodují zejména na tom, aby rodiče děti ujistili, že jsou v bezpečí. „Připomeňte jim, že vy a ostatní dospělí jste tam, abyste je chránili. Zdůrazněte, že školy jsou obecně velmi bezpečné, i když takové tragédie mohou působit, že ne,“ doplnila Remešová.

Dělají si legraci? Běžné

Důležité je sledovat i emoční stav dětí. „Některé se vyjadřují slovně, jiné změnou chování, (ne)chutí k jídlu či spánku. Děti také mohou reflektovat úzkost, napětí a strach, které prožívají dospělí. Můžeme jim vysvětlit, že také prožíváme strach, ale jsme tu pro ně,“ radila Remešová.

Pokud si děti dělají z tragické střelby v Praze legraci, je to podle Bícové normální zvládací mechanismus. „Neznamená to, že jsou bezcitné. Dá se na to reagovat například slovy: ‚Když se stane něco tak strašného, může se stát, že si nevíme rady s pocity, které to vyvolá, a tak si začneme dělat legraci, abychom nepříjemné pocity zahnali. To je pochopitelné, není to ale citlivé vůči těm, kteří zemřeli a jejich blízkým. Napadá tě jiný způsob, jak bys mohl tyhle těžké pocity zvládnout?‘“

ČTĚTE TAKÉ: Policie zajistila osobu, která se chtěla inspirovat střelbou v Praze. Vyhrožovala tragédií

Remešová dodala, aby rodiče dětem umožnili cítit, co cítí. „Validovat jejich pocity. Ujistěte je, že všechny pocity jsou opravdové a mají na ně právo. Pokud o tom děti mluvit chtějí, umožněte jim to a pomozte jim pocity vhodně vyjádřit,“ doplnila psycholožka.

Omezte přístup k médiím a sociálním sítím

Vzhledem k brutalitě celého útoku by rodiče měli omezit přístup k televizi, médiím a sociálním sítím. „Zkontrolujte, k čemu mají děti přístup na telefonech, tabletech a dalších zařízeních. Omezte i rozhovory s dalšími dospělými před dětmi,“ podotkla Remešová, s čímž souhlasí i Bícová.

„Nevystavujte děti zbytečně záběrům, fotografiím a podrobnostem. Dala bych pozor i na řeči typu, že střelec byl ‚zrůda‘ a podobně. Pokud by to padlo, okomentovala bych to slovy, že je normální cítit v takové situaci vztek,“ podotkla. Následně v komentářích uživatelům vysvětlila, proč slovo zrůda nepoužívat. „Protože to byl pořád člověk. Silně emočně zabarvený slovník nepomáhá ke zklidnění, naopak to jitří strach,“ uvedla.

Obecně by rodiny měly zkusit zachovat běžnou rutinu, neboť dodržování pravidelného rytmu a činností je dle odborníků zklidňující a podporuje zdraví. Na druhé straně Bícová podotkla, že v podobných situacích, jako je střelba v Praze, dětem i dospělým pomáhá, že mohou něco „udělat“. „I kdyby to bylo jen zapálit svíčku, udělat minutu ticha a podobně,“ doplnila.

Připravit se musí i učitelé

Do nepříjemné pozice se mohou dostat i učitelé, kteří se po tragické střelbě v učebně setkají se žáky. I pro ně existují základní rady, jak se studenty o událostech mluvit. Nezisková organizace Nevypusť duši sdílela pět tipů, jak s dětmi hovořit:

  • Téma nemusíte otevírat, pokud to neudělají samy děti

„Je v pořádku, že se vám nechce téma otevírat. Každý z nás zpracovává těžké situace jinak. Jako v letadle – nasaďte kyslíkovou masku nejprve sami sobě,“ radí odborníci.

  • Pokud vidíte že se něco děje, pojmenujte to

„Vidím, že mluvíte o tom, co bylo ve čtvrtek ve zprávách. Chcete si o tom na chvíli promluvit? Můžeme. Co všechno víte a co vás zajímá?“ uvedli modální větu.

  • Nemusíte znát odpovědi na všechny otázky

„Nebojte se přiznat, že nerozumíte všemu a nemáte všechny informace. Není to jen na vás,“ pokračují autoři příspěvku.

  • Očekávejte, že reakce dětí mohou být různé

„Stejně jako vaše. Někdo o tom mluvit nechce, někdo to cítí opačně. Pokud se na to cítíte, vytvořte prostor promluvit si s těmi, které chtějí a mají zájem,“ radí.

  • Neřešte všechno sami

„Spojte se se svými kolegy nebo kolegyněmi, se kterými máte hezký vztah. Oslovte školního psychologa nebo volejte na Linku pro rodinu a školu 116 000,“ doplnili autoři.

„V takových situacích by nikdo neměl zůstat sám. Ani vy. Neklaďte na sebe přílišné nároky – nemusíte dětem vše vysvětlit vy. Je důležité si uvědomit, že podpora je klíčová nejen pro vaše studenty a studentky, ale i pro vás jako vyučující,“ dodali na sociálních sítích lidé z Nevypusť duši.

Pomoc může vyhledat kdokoliv, v České republice jsou zřízeny krizové linky a on-line poradny, které lidem v těžkých životních situacích nabízejí odbornou pomoc i to, že dotyčné pouze vyslechnou. Na webu neziskové organizace Nepanikař si můžete skrze jednoduchou mapu vybrat z více než dvou desítek krizových linek a dalších center, které nabízejí bezplatnou podporu.

Pomoc těm, které střelba zasáhla

Tragické události jsou důkazem toho, jak Češi dokážou zapomenout na veškeré sváry, semknout se a pomoci. Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, která si vyžádala nejméně čtrnáct obětí, není výjimkou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Policie zná totožnost všech 14 obětí střelby v Praze. Mezi zemřelými nejsou cizinci

Na platformě Znesnáze21 vznikla sbírka na pomoc obětem a pozůstalým rodinám s jasným cílem: vyjádřit solidaritu a podpořit je v nejhorších chvílích. Během několika hodin Češi poslali miliony korun a další sbírky vznikají. Nadační fond Univerzity Karlovy obdržel již více než patnáct milionů korun. Pomoci můžete i vy, a to na přiložených odkazech.

Tagy: