Neočkovaní jsou hrozbou okolí. Jejich lockdown je užitečný, má jasno prezident

Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na CNN Prima NEWS

Rozhovor s Milošem Zemanem

Neočkovaní lidé mohou ohrozit sebe a své okolí. Jejich lockdown by byl užitečným řešením. V rozhovoru TV Nova to prohlásil prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na ohlášení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), že od 22. listopadu bude zaveden bavorský model proticovidových opatření.

Premiér v demisi Andrej Babiš ve středu oznámil, že v noci z neděle na pondělí začne v Česku platit takzvaný bavorský model, který znamená konec uznávání testů jako covidového certifikátu. „Od tohoto času budou, co se týče služeb a hromadných akcí, uznávána jenom očkovaní a potvrzení o překonaném covidu,“ uvedl premiér.

„Jde o lidi, kteří mohou, když jsou neočkováni, ohrozit nejen sebe, ale i své okolí, takže v každém případě to je užitečné,“ souhlasil Zeman.

Hyenám odpouštím

Jako doklad bezinfekčnosti se přestanou uznávat jak samotesty, tak PCR testy. Antigenní testy se v tomto ohledu budou moci použít jen při návštěvách klientů zdravotnických zařízeních a zařízení sociálních služeb. O bavorském modelu ale ještě musí ve čtvrtek rozhodnout vláda.

Hlava státu je v Ústřední vojenské nemocnici hospitalizována od 10. října. Během několika dní by ale lékaři měli prezidenta propustit do Lán. „Při mé hospitalizaci se objevily lidské hyeny a já jim odpouštím,“ dodal Zeman.

Tagy: