Rizika mobilu za volantem: Zprávy musí počkat, apeluje expertka. Ruší i handsfree hovory

Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti

Expertka varuje před používáním mobilu za volantem

Telefonování, odpovídání na zprávy či nahrávání hlasových zpráv. I takových nešvarů se dopouštějí řidiči na českých silnicích. Podle Markéty Novotné z Týmu silniční bezpečnosti je však za jízdy nutné sledovat pouze silniční provoz. Pozornost podle ní může narušit i telefonování pomocí handsfree či poslech podcastů, proto ve vysílání CNN Prima NEWS doporučila čas s nimi za jízdy strávený co nejvíce omezit.

Podle Novotné je nutné, aby si řidiči uvědomili, že se za volantem musí věnovat pouze jízdě. „Všechny zprávy a notifikace, které nám na telefonech vyskakují, jsou záležitosti, co počkají až do cílové stanice,“ uvedla v pořadu Nový den.

ČTĚTE TAKÉ: Kamiony postrachem silnic? Expert prozradil nejčastější prohřešky jejich řidičů

Bezpečné podle expertky není ani nahrávání hlasových zpráv, kdy řidič drží mobil v ruce, anebo telefonování přes zapnutý reproduktor. „U toho totiž člověk ztrácí jednu ruku, a s ní i schopnost jí bezpečně manipulovat volantem,“ sdělila Novotná.

Jiná věc je, pokud člověk telefonuje pomocí handsfree. „To také používám, ale snažím se hovory zkrátit, protože v tomto případě nepozornost nesouvisí s manipulací s nějakým předmětem, ale jedná se o kognitivní nepozornost. Kromě řízení se totiž řidič soustředí i na telefonování a na to, co mu člověk říká a co by mu měl odpovědět,“ sdělila expertka. Podobná nepozornost prý hrozí i při poslouchání podcastů.

Podle ní se nedá říct, zda je používání mobilu za volantem horší při jízdě obcí nebo na dálnici. „Je to rizikové všude. Musíme si uvědomit, že se všichni chceme vrátit domů a že používáním mobilu neohrožujeme jen sami sebe, ale i všechny ostatní,“ dodala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pod vlivem nejčastěji bourají čerství řidiči. Odvoz od rodičů není ostuda, říká preventista

Tagy: