Pod vlivem nejčastěji bourají čerství řidiči. Odvoz od rodičů není ostuda, říká preventista

Policejní preventista Ondřej Penc

Jízda pod vlivem omamných látek

Letní měsíce patří na silnicích k těm vůbec nejrizikovějším. Mezi příčiny dopravních nehod patří i jízda pod vlivem omamných látek. Nejedna letní cesta autem z diskotéky bohužel končí špatně. Nejvíce bourají čerství řidiči, proto je nutná důkladná prevence, upozornil policejní preventista Ondřej Penc v pořadu Bezpečně na cestách na CNN Prima NEWS.

Špatné fungování rovnováhy, artikulace nebo vidění – stav opilosti v životě zřejmě minul jen málokoho. Když se však v takových podmínkách řídí, dopadá to špatně, mnohdy i tragicky. „Nejhorší je, že si to člověk neuvědomí, protože se do toho stavu dostává postupně a všechny příznaky mu připadají přirozené,“ namítl Penc.

ČTĚTE TAKÉ: Jak v horkém počasí přežít cestu autem? Pomohou vychytávky, o kterých jste možná nevěděli

Za volantem navíc ani nemusí jít o opilost, řidiči stačí dvě tři piva, aby měl alkohol negativní dopady na jeho jízdu. „Necítím žádnou podnapilost, ale úsudek, odhad vzdálenosti a reakční doba se prodlužují a může to způsobit dopravní nehodu,“ přiblížil policejní preventista.

Řidiči pod vlivem omamných látek nejčastěji bourají v sobotu, ukázala data Portálu nehod za období 2010 – 2022. V jiných dnech se čísla přiblížila dvěma tisícům, v průběhu týdne postupně rostla a v sobotu se v příslušném období stalo téměř pět tisíc autonehod. V neděli pak zhruba o tisíc méně.

Nehody pod vlivem nejčastěji zapříčinil způsob jízdy. Nejvíce případů tvořily nehody, které vznikly přejetím do protisměru. Na druhém místě je rychlost. Často za nehodami stálo i ignorování předností.

Nejvíce bourali řidiči ve věkové kategorii 18 – 24 let, v daném období způsobili 4 563 nehod. S rostoucím věkem počet nehod pod vlivem klesá. Policejní preventista Ondřej Penc proto ve vysílání CNN Prima NEWS apeloval na rodiče, aby své děti pořádně proškolili. A to nejenom děti – řidiče, ale i potenciální posádku, která nasedne do auta k opilému řidiči. „Mladí často nedomýšlejí a chtějí se bavit,“ podotkl Penc.

Rodiče by proto podle něj měli dětem raději zařídit odvoz sami. „Prosím rodiče, aby nabízeli mladým, že je odvezou a vysvětlili jim, že není ostuda, když pro někoho přijede rodič,“ sdělil pro CNN Prima NEWS. Pokud řidičské oprávnění nemají, mohou poprosit například souseda.

Možností je také domluva se zletilým doprovodem, který už řidičák má. „Domluvit se s jedním, aby řídil, motivací může například být, že se mu složí na útratu ti, kteří pijí,“ zmínil preventista. Parta mladých řidičů se pak může během dalších akcí postupně prostřídat.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Expert o nehodách cyklistů: Přeceňují své schopnosti. Na silnici chybí vzájemný respekt

Tagy:
doprava dopravní nehoda nehody havárie řidič CNN Prima NEWS krimi ESG Bezpečně na cestách katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události silniční nehoda