Mocní Rusové chtějí konec války i Putina, říká jeho bývalý velitel. Jmenoval i možné nástupce

Putin 27. června 2023 promluvil k vojákům, kteří  pomohli zlikvidovat pokus o vojenský puč organizovaný vagnerovci

Putinův unikátní vlak

Ruský prezident Vladimir Putin může v nejbližší době čelit vzpouře svých nejbližších spolupracovníků, tvrdí populární válečný blogger Igor Girkin. Podle někdejšího šéfa doněckých separatistů mají vlivní lidé z bezprostředního Putinova okolí eminentní zájem na tom, aby skončila válka na Ukrajině a v Kremlu usedl nový ruský vůdce.

Girkin, který působil i v tajné službě FSB, na svém telegramovém účtu píše, že červnová rebelie Jevgenije Prigožina byla úspěšná. Krátké povstání totiž podle něj mimo jiné oslabilo pozice ministra obrany Sergeje Šojgua, gubernátora Moskevské oblasti Andreje Vorobjova moskevského starosty Sergeje Sobjanina. Posílit měl naopak vnitřní kruh okolo Putina, který prý enormně tlačí na ukončení války na Ukrajině, a to za jakýchkoliv podmínek.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové při vzpouře Prigožina oblehli bankomaty. Vybrali 100 miliard rublů, přiznala banka

V rámci tohoto uskupení, které bylo založeno v roce 1996 a nazývá se „Ozero“, jmenoval Girkin prvního zástupce náčelníka generálního štábu ruské prezidentské administrativy Sergeje Kirijenka, miliardáře a údajného Putinova osobního bankéře Jurije Kovalčuka i vlivné podnikatele Borise a Arkadije Rotenbergovy. Ti by prý v Kremlu velmi rádi viděli nového vůdce — Girkin spekuluje o Prigožinovi nebo přímo Kirijenkovi.

Girkin varuje, že se skupina v nejbližší době pokusí o sabotáž ruských vojenských operací na Ukrajině, aby Putin musel přijmout porážku. Cílit má jak na ministerstvo obrany, tak Bezpečnostní radu Ruska, tajnou službu FSB a další struktury mimo přímou kontrolou prezidenta.

Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) se Girkin podobnými vyjádřeními snaží snížit podporu pro případné příměří na Ukrajině. Jmenování konkrétních členů Putinova vnitřního kruhu ale v této souvislosti považují za „pozoruhodné“. Zvláště se pak věnují osobě Sergeje Kirijenka. Některá ruská média dokonce o někdejším premiérovi psala jako o možném nástupci Putina.

„Girkin se možná snaží zdiskreditovat Kirijenka a další údajné sponzory Prigožina, aby zamezil jakékoliv podpoře, kterou Prigožin může získat od zbývajících mecenášů,“ míní analytici z ISW. Podle nich se Girkin snaží Prigožina vykreslit jako hrozbu pro Putinův režim a podobnými výpady přimět Kreml k dalším akcím proti šéfovi vagnerovců.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Rusko Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Sergej Kirijenko Igor Girkin Institut pro studium války