Moderátoři pořadu 360° Wolfová a Půr: Máme rádi hosty, kteří jdou na komoru

Oba jsou známí novináři, v médiích pracují už řadu let. Profesně se ale poprvé setkali až v televizi CNN Prima NEWS. Pavlína Wolfová a Michal Půr moderují diskusní večerní pořad 360°. „Připravujeme se pořád. Od téhle práce se nikdy nemůžete úplně odpojit,“ shodují se v rozhovoru pro časopis CNN Prima NEWS Rok 2, který je právě v prodeji.

Co je vlastně ambicí pořadu 360°, můžete ji krátce popsat?

Michal Půr: Myslím, že na vaši otázku docela přesně odpovídá zpráva, která mi nedávno přišla do mailu. Vztahovala se k naší diskusi o válce na Ukrajině: „Tři dny jsem byla na nervy, a pak jsem si pustila váš pořad a uklidnila jsem se, protože mi to konečně někdo vysvětlil.“ To je naše ambice, srozumitelně se snažit divákům vysvětlit události, které se právě dějí.

Pavlína Wolfová: Je to tak. Chceme vysvětlovat věci, které se ten den staly. Víc do hloubky než v klasickém zpravodajství, ale stále srozumitelně.

Jak se připravujete na vysílání?

Wolfová: Připravuji se pořád. Ať vysílám, nebo nevysílám, ať je sobota, nebo neděle. Od téhle práce se člověk nikdy nemůže úplně odpojit. To je jediná možná a nejlepší příprava. Člověk se musí neustále zajímat o všechno, co se zrovna děje, nevynechat žádnou důležitou diskusi nebo článek. Musí vás to strašně bavit, jinak to nejde.

Půr: Oba jsme především novináři, takže naše příprava na vysílání probíhá trochu jinak než u moderátorů. Zprávy jen nečteme, žijeme jimi. Na druhou stranu nemusíme být tak hezcí. Já třeba neumím mluvit, tak o sobě říkám, že jsem antimoderátor. (usmívá se)

Máte na své hosty dopředu přichystanou první otázku?

Wolfová: Já ano, ale jen tu první. Další otázky se pořádně dopředu připravit ani nedají. Devětadevadesát procent z nich vzniká teprve v reakci na to, co řeknou hosté.

Půr: U velkých a důležitých témat mám v hlavě připravenou první otázku. Někdy mě napadne až ve chvíli, kdy se s hostem bavím před vysíláním. Ale někdy se hovorům s hosty před pořadem naopak vyhýbám, aby mě neovlivnili. Nejčastěji to je tehdy, když mi host není, nebo naopak je sympatický. To jsem odkoukal od Pavlíny. Celkově mám ale v rozhovorech radši freestyle.

Pavlíno, téměř rok jste moderovala pořad každý večer sama. Jak jste reagovala, když jste se dozvěděla, že váš tým posílí Michal?

Wolfová: Byla jsem nadšená, že Michal přišel. Rok jsem dělala pořad každý den a byla jsem na pokraji sil. Součástí přípravy je i to, že má člověk nějaké volno, aby si věci dočetl, dokoukal. Mám pocit, že to najednou je tak, jak má být. Jsme kompletní.

Půr: Pavlínu jsem obdivoval, že pořad moderovala každý večer sama. I když byl kratší, muselo to být velice náročné.

Michale, vy jste se na obrazovkách poprvé objevil v dubnu 2021. Jaké pro vás byly začátky? S moderováním televizního pořadu jste přece neměl žádné zkušenosti.

Půr: Nabídka mě překvapila, byla to výzva. I když jsem toho v novinařině dokázal už docela dost, moderace téměř dvouhodinového živého zpravodajského pořadu je nejtěžší disciplína, jakou jsem zatím zažil.

Wolfová: Michalovi to šlo od první chvíle. Přišel, postavil se a dal to. Říkala jsem si: „Co to je za člověka? To přece není možné.“ Máme obří studio, je tam třeba devět kamer. Michal tam prostě přišel bez moderátorské maturity a rovnou graduoval. Byl skvělý.

Jak vymýšlíte, koho pozvat do pořadu? Bavíte se o tom spolu?

Wolfová: Všichni v našem týmu se o tom pořád bavíme. Píšeme si celé dny, voláme si. Mám tendenci ještě v noci psát do redakce, že mám skvělý nápad. Pak ráno vstanu, něco zaznamenám a zase si to rozmyslím.

Půr: Jasně že se bavíme, kdo koho pozve. Někteří hosté se jednomu z nás vyhýbají – odmítnou například účast u Pavlíny, ale mně kývnou. Nebo naopak. Dělá se jich celá fronta na obou stranách.

Koho si nejradši zvete? Dá se to nějak zobecnit?

Wolfová: Ráda si povídám s matadory. Vždy je to trošku napínavé, ale jsou to lidé, kteří už nemají důvod hrát hry. Říkají věci na rovinu, někdy to i trochu přepálí. Ráda poslouchám všechny Topolánky, Kalousky a podobně. Jdou na komoru, neříkají kecy. Když s nimi mluvím, posouvá mě to. Mám pocit, že vědí, zažili, vyhodnotili a říkají, co cítí. A to s nimi nutně nemusím souhlasit.

Půr: Třistašedesátka nastavila nový trend na trhu. Než jsem přišel, Pavlína vrátila tyto lidi do hry. Už nikam nechodili. Až u nás si sedli Paroubek s Nečasem, Topolánkem a Kalouskem. A všichni to od té doby kopírují.

Wolfová: Zveme zajímavé lidi. Ze všech úhlů pohledu. Objevují se i reakce, proč zveme toho, když víme, že bude říkat tohle, a proč dáváme prostor těm a těm. No, protože si myslíme, že je zdravé poslechnout si i stranu, se kterou se člověk nechce a nemůže ztotožnit.

  • V čem se liší moderování Pavlíny Wolfové a Michala Půra?
  • Jak těžké je pro moderátory hlídat si postavu?
  • Proč do sebe dříve Pavlína a Michal kopali?

Odpovědi na tyto a další otázky najdete v magazínu CNN Prima NEWS Rok 2, který je právě v prodeji. Seznam prodejních míst najdete zde.

Tagy: