Modlitbou za Trumpa proti Demokratům. Jak náboženství ovlivňuje prezidentské volby v USA?

Americký exprezident Donald Trump v kruhu křesťanských kazatelů, kteří jej podporovali v předešlých volbách. (Foto z roku 2020)

Donald Trump vyhrál v Iowě

V amerických prezidentských volbách hraje podstatnou roli i náboženská víra. Vidět je to především na straně exprezidenta Donalda Trumpa. Toho podporuje hned několik křesťanských kazatelů, mnozí až fanaticky. Neváhají například tvrdit, že Trump je jejich vyvoleným v boji s „temnotou“. Jak náboženství ovlivňuje prezidentské volby v USA?

Trump má za sebou díky republikánským primárkám v Iowě první vítězství. Do značné míry mu pomohla i podpora ze strany evangelických křesťanů a kazatelů. O ty se americký exprezident může opřít už řadu let.

V minulých volbách v roce 2020 byla velmi vidět televizní pastorka Paula Whiteová-Cainová. Nepřekvapí, že byla duchovní poradkyní Trumpa. Na jeho podporu organizovala a moderovala různá setkání s dalšími kazateli, kteří se neváhali za tehdejšího prezidenta modlit, a to až bizarním způsobem.

„Kajeme se z našich hříchů a hříchů národa a pokorně tě žádáme, Bože, o požehnání našemu národu a požehnání našemu prezidentovi Donaldu Trumpovi,“ zněla modlitba jednoho z kazatelů.

Whiteová-Cainová prý Trumpa přivedla na křesťanskou víru. Pamatovat si ji lze ale především kvůli její až extrémně zvláštní modlitbě přímo během volební noci v roce 2020. „Andělé byli právě vysláni z Afriky... Ve jménu Ježíše i z Jižní Ameriky... míří sem,“ hlásala tehdy pastorka s tím, že mají letět na pomoc Trumpovi. Jeho protivníky pak označila za „démonickou konfederaci“.

Podobnou rétoriku mají někteří kazatelé i nyní. „Nemůžete být křesťanem a zároveň volit Demokrata,“ nechal se na jednom ze setkání Trumpa s voliči v Iowě slyšet mladý náboženský aktivista Joel Tenney, píše portál Axion.

Křesťanská speciální jednotka

Pro Trumpa je podpora těchto kazatelů velmi důležitá. Mnohdy totiž mají obrovský dosah na sociálních sítích, na kterých promlouvají k desetitisícům podobně orientovaných amerických voličů.

Samotný Trump si toho je dobře vědom už léta a podle svých slov má v plánu se těmto kazatelům odvděčit. Jedním z jeho předvolebních slibů totiž je „zřízení jednotky k boji s protikřesťanskými předsudky v životě Američanů“, informuje třeba televize MSNBC.

Americká televizní stanice CNN se zároveň podivuje nad tím, že evangelíci ve velkém podporují právě Trumpa – potřetí ženatého a sexuálními kauzami opředeného politika, který stanul kvůli mravním deliktům již před několika soudy. V civilním procesu se spisovatelkou E. Jean Carrollovou byl dokonce uznán vinným a musí jí zaplatit obrovské odškodné.

Tagy: