Zemřela ikona světové módy spojená s Barbie. Kurková jí poslala do nebe dojemný vzkaz

Ve věku 102 let zemřela americká módní ikona, podnikatelka, interiérová designérka a modelka Iris Apfelová. Přes své výrazné brýle s černými obroučkami pozorovala svět se sebevědomím ženy, která odmítala konvence a určovala si vlastní styl, píše CNN.

Zemřela v pátek ve svém domě v Palm Beach na Floridě, potvrdil deníku The New York Times mluvčí Stu Loeser.

ČTĚTE TAKÉ: Slováček o napjaté atmosféře v rodině. Anička s mámou téměř nemluví. Stále věřím na zázraky

Apfelová byla významnou postavou módního průmyslu a designu. Narodila se 29. října 1921 v New Yorku židovským rodičům, informovala CNN. Během své dlouhé kariéry si vytvořila nezaměnitelný a odvážný styl. Začala pracovat v interiérovém oddělení módního časopisu Women's Wear Daily a později spolupracovala s manželem Carlem na založení textilní firmy Old World Weavers.

Její jedinečný módní styl vycházel z vrstvení, smělé kombinace barev, textur a vzorů. Neváhala mixovat luxusní kousky s těmi levnějšími, čímž si získala mimořádnou popularitu.

V 90. letech začala pracovat jako modelka, objevila se v řadě kampaní a módních magazínech. Proslavila se i v oblasti interiérového designu, kde vytvářela unikátní a živé prostory kombinací starých a nových prvků.

Její inspirativní životní příběh byl zachycen v dokumentárním filmu Iris z roku 2014. V roce 2018 se stala nejstarší osobou, jejíž podobiznu získala panenka Barbie. Apfelová reprezentovala odvahu, originalitu a nezávislost.

„Jdu do všeho se zápalem a naplno,“ popisovala Apfelová recept na svou vitalitu v rozhovoru pro CNN v roce 2018.

Smutek z odchodu Apfelové vyjádřila na sociální síti X novinářka a spisovatelka Maria Shriverová. „Páni! Jaký pozoruhodný život si prožila. Vyzkoušela si všechno – byla si modelkou, módní ikonou, vysokoškolskou profesorkou, hvězdou dokumentárního filmu, panenkou Barbie! Byla opravdovým důkazem toho, že věk je jen číslo a život máme pouze jeden a musíme ho žít naplno,“ napsala. Smrt Apfelové zasáhla i českou modelku Karolína Kurkovou, ta na svém Instagramu sdílela fotografii s textem: „Ikona, navždy mi budeš chybět, Iris.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bendig odkládá koncert v O2 universu. Sen mu zřejmě zhatil exces s moukou na Slavících

Tagy: