Mohl změnit zemi, míní Czernin o Schwarzenbergovi. Kinský ocenil prvorepublikovou češtinu

Na Karla Schwarzenberga zavzpomínal Tomáš Czernin (TOP 09)

Jak na Karla Schwarzenberga vzpomínají Tomáš Czernin a František Kinský?

Kdyby se Karel Schwarzenberg stal prezidentem, celé Česko by bylo jiné. Myslí si to místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS se vrátil do dětství, kdy bývalému ministru zahraničí říkával strýčku a vedl s ním dlouhé rozhovory. Na pouto se Schwarzenbergem zavzpomínal také František Kinský. Prozradil, že se mu na jeho příbuzném líbila prvorepublikové čeština, která podle něj byla brilantní.

„Jezdil jsem na prázdniny za prarodiči do Vídně. Tatínek se s Karlem přátelil od malička. Když jsem poprvé přijel, měl jsem vůči němu velký respekt, říkal jsem mu strýčku. Brzy ale ledy povolily a vedli jsme spolu dlouhé rozhovory. Měl značný vliv na vývoj tehdy malého Tomáše,“ přiznal Czernin pro CNN Prima NEWS.

Na dotaz, jak by Česká republika vypadala, kdyby Schwarzenberg vyhrál v prezidentské volbě, odpověděl jasně. „Celé Česko by bylo jiné. Toho, o co se nyní usiluje, by se dosáhlo dávno. Byl vlastenec a Čech na prvním místě,“ dodal místopředseda TOP 09.

ČTĚTE TAKÉ: Kouzelné chvíle se Schwarzenbergem, pak těžký úder. Kalousek prozradil, co knížeti ublížilo

Pro CNN Prima NEWS na zesnulého politika a bývalého ministra zahraničí zavzpomínal i Kinský, kterého se Schwarzenbergem pojí příbuzenský vztah. „Jsme relativně blízcí příbuzní, později jsme se ale pokládali za přátele. Přátelství s ním bylo vždy milé, zábavné a potěšující,“ uvedl. Dodal, že se mu velmi líbila jeho prvorepubliková čeština.

„Jeho čeština byla půvabná, brilantní, ale nesla stopy doby, kdy se jí učil. Po odchodu z Česka měl s jazykem kontakt jen skrze příbuzné a otce, který mluvil skvěle česky, ale prvorepublikově,“ vzpomněl Kinský.

Jak hodnotí zesnulého politika a knížete komentátoři Martin Schmarcz, Martin Komárek a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL)? A jaký vliv měl Schwarzenberg v posledních letech na TOP 09? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: