Fenomén sebevražd Rusů na frontě. Místo zajetí se radši odpálí granátem, nechápou Ukrajinci

Tělo mrtvého ruského vojáka

Ruští vojáci na frontě často páchají sebevraždu

Jen málokdy se vzdávají, často místo života preferují sebevraždu. Likvidují se pěchotními zbraněmi, odpalují se granátem nebo žádají své „bratry ve zbrani“, aby je zastřelili. Přesně tak popisují ukrajinští obránci chování ruských okupantů ve zdánlivě bezvýchodných situacích na východní frontě. Přibývající zprávy o množících se sebevraždách ruských jednotek přicházejí ve chvíli, kdy Moskva na bojišti trpí rekordními ztrátami.

Videa, na nichž zraněný ruský voják ukončí své trápení tak, že si namíří útočnou pušku na hlavu a stiskne spoušť nebo odjistí granát, jsou čím dál častějším aspektem bojů na Ukrajině.

„Málokdy se vzdávají, často místo života preferují sebevraždu. Likvidují se pěchotními zbraněmi, odpalují se granátem nebo žádají své ‚bratry ve zbrani‘, aby je zastřelili,“ uvedla ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda ve svém prohlášení na Facebooku. Její členové nyní zadržují postup dvou ruských brigád a pěti pluků západně od okupované Avdijivky a východně od města Pokrovsk.

ČTĚTE TAKÉ: Šokující chování ruského zajatce. Odjistil granát, Ukrajinec okupanta rozstřílel

Jde o jeden z úseků fronty, na němž okupanti trpí katastrofickými ztrátami, přičemž týdně přicházejí o vyšší stovky vojáků. „Neustálé nepřátelské útoky a sebevraždy Rusů,“ popsala 47. brigáda uplynulé dny na bojišti. Podobně o chování ruských vojáků v Doněcké oblasti hovoří i analytická stránka Cloooud: „Jen zřídkakdy jsou zajati, často dávají přednost sebevraždě před životem.“

VIDEO: Záběry totální ukrajinské likvidace ruských vojáků. Okupant si raději sám prostřelil hlavu

Své zkušenosti s četnými sebevraždami ruských vojáků má také ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda. „Ti, co přišli na cizí půdu, se sami ‚demilitarizovali‘. Přitom mohli žít,“ komentovala obávaná vojenská skupina loni v květnu na svém Telegramu.

O zmíněném fenoménu hovořilo rovněž velení ukrajinských výsadkových útočných jednotek, a to již koncem roku 2022: „Ruští okupanti, kteří utrpěli na bojišti zranění, nedoufají v evakuaci. Raději ukončí svůj nesmyslný život sebevraždou.“

Zprávy o častých sebevraždách ruských okupantů jsou překvapivé i z důvodu, že Ukrajina už na jaře roku 2022 zřídila speciální telefonní linku, na níž mohou vojáci sloužící v ruské armádě zavolat s tím, že se napadené zemi vzdávají.

Na základě mnoha zpráv šířících se veřejným prostorem lze také soudit, že se Ukrajinci ke svým zajatcům chovají o poznání lépe než Rusové. Tento fakt ukazuje například záznam rozhovoru ruského zajatce Arťoma s reportérkou webu RBC-Ukrajina z loňského léta.

„Myslel jste si, že jsou tady (na Ukrajině) nacisti?“ zeptala se žena ruského zajatce. Arťom, který zrovna v zajateckém táboře skládal papírové dárkové tašky, se nad odpovědí nějakou chvíli zamýšlel. Poté odpověděl, že ano. „A myslíte si to i teď?“ ptala se dál ukrajinská novinářka, načež Rus v klidu sdělil, že je o přítomnosti nacismu na Ukrajině nadále přesvědčen.

„A jak se máte v zajetí? Máte tu dobré podmínky?“ zajímala se reportérka. „Ano, dobré,“ odvětil muž, který podle agentury Unian pocházel z ruského města Kemerovo. „Chovali by se nacisti k zajatcům takhle pěkně?“ zeptala se reportérka. Arťoma otázka očividně zaskočila. Nakonec však přišel s velice zajímavou konstrukcí: „Vy jste ale civilizovaní nacisti.“

Tagy: