Monika Babišová: Jsem si jistá, že manžel v kauze Čapí hnízdo nic neprovedl

Monika Babišová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS promluvila o tom, co pro ni a rodinu znamená kandidatura jejího manžela na českého prezidenta. Podle svých slov se vůbec nebojí Babišova obvinění z dotačního podvodu. Tvrdí, že jestli v této zemi existuje spravedlnost, šéf hnutí ANO nemůže být odsouzen. CNN Prima News bude postupně přinášet rozhovory se všemi partnerkami a partnery prezidentských kandidátů.

Jste ráda, že váš muž kandiduje na prezidenta?
Upřímně řečeno moc ne. Když už se ale rozhodl, tak ho samozřejmě podporuji. Přeju mu, aby vyhrál. Dělám, co je zapotřebí. Co se ode mě chce. Manžela jsem podpořila, už když oznamoval svou kandidaturu. Pro budoucnost jsem slíbila, že dorazím do jedné nebo do dvou z jeho talk show.

Rozhovorů s adeptkami na první dámu bude přibývat. Těšíte se na to?
Zatím vůbec nic neplánuji.

Váš manžel údajně s oficiálním ohlášením kandidatury váhal i kvůli rodině. Jak jeho rozhodnutí přijaly děti?
Upřímně řečeno si nemyslím, že by děti byly vyloženě rády, že jim tatínek kandiduje na prezidenta. Když už to tak ale je, podpořily ho stejně jako já. Svého tatínka samozřejmě zbožňují, jsou na něj pyšné. Vždycky byly. Ať už jako na byznysmena, který založil velmi úspěšnou firmu, tak jako na premiéra. A jednou na něj budou pyšné i jako na prezidenta, pokud tedy vyhraje.

Už dříve jste prozradila, že vás při jeho působení v premiérské funkci bavily zahraniční cesty. Těšíte se, že by na ně v případě manželova vítězství zase mohlo dojít?
Setkávat se po světě s různými osobnostmi je samozřejmě velice zajímavé. Vidět se třeba s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho krásnou manželkou Melanií pro mě byl veliký zážitek. Takové věci mě velmi baví. Pokud se to ode mě bude žádat, určitě ho doprovodím.

Už teď se věnujete několika charitativním projektům. Jakým způsobem byste v nich pokračovala, pokud by se z vás stala první dáma Česka?
Máme velkou nadaci, už jsme rozdali téměř 700 milionů korun. Podporujeme téměř všechny, kteří to potřebují. Máme velký fond pro matky samoživitelky, hasiče. Samozřejmě podporujeme i nemocné a handicapované, dospělé i děti, stejně tak i neziskové organizace, aby vůbec mohly fungovat. Nakupujeme přístroje do nemocnic. Dáváme peníze na vozíčky, na různé pomůcky typu naslouchátek pro neslyšící. Reagujeme promptně na situaci v republice. Když Moravu postihlo řádění tornáda, okamžitě jsme otevřeli fond pro potřebné. Jakmile vypukla válka na Ukrajině, hned jsme zřídili fond ve prospěch maminek, které sem utekly s dětmi. Když se zvýšily ceny pohonných hmot, začali jsme přispívat sociálně slabým rodinám, aby se mohly dostat k lékaři, do nemocnice. Chtěla bych v tom pokračovat. Nejde mi o to soustředit se pouze na jednu věc. Spíš pomáhat tam, kde je to potřeba. Propojovat lidi.

Už dříve jste naznačila, že váš manžel není moc často doma. Jak tedy vypadá váš běžný den?
Vstávám poměrně brzy – někdy v pět, jindy v šest, v půl sedmé. Záleží, jestli mám ten den poradu, správní radu nadace, vědeckou radu, představenstvo. Jinak normálně chodím do zaměstnání, věnuji se interiérovému designu; to je moje vášeň. Jsem moc ráda, že to můžu dělat. Pracuji od devíti, jsem tam někdy do sedmi, jindy do půlnoci; záleží na konkrétním projektu. Pracuji každý den.

Váš manžel čelí u soudu obvinění z dotačního podvodu. Nebojíte se, že to s ním dopadne špatně?
Nebojím. Jsem si jistá, že můj manžel nic neprovedl. Že je všechno v pořádku. Jestli je tady spravedlnost – jako že doufám, že je – tak by rozhodně neměl být odsouzen.

Tagy: