Moskevský politik chce zbavit nacismu dalších šest zemí. Zmínil Polsko i pobaltské trio

Moskevská městská duma

Reportér CNN Prima NEWS o změně strategie Ruska

Člen Moskevské městské dumy (regionální obdoby Státní dumy) Sergej Savostjanov přišel s šokujícím návrhem denacifikovat kromě Ukrajiny dalších šest zemí. Podle něj by se tím zaručila vyšší bezpečnost Ruska i celé Evropy. Politik k nápadu publikoval speciální dokument, na který upozornila proukrajinská agentura Nexta.

Když ruský prezident Vladimir Putin v den invaze na Ukrajinu v projevu hovořil o potřebě denacifikace Ukrajiny, západní svět zamrazilo. Nikdo nechápal, co tím přesně myslí. Moskevská propaganda zjevně využila několika extremistů, kteří jsou členy ukrajinského polovojenského batalionu Azov, aby vytvořila záminku pro útok na Ukrajinu.

Atribut nacismu tak po druhé světové válce ožívá znovu v neočekávatelných rozměrech. A Rusko ho chce očividně využívat i nadále. Poslanec Moskevské městské dumy Savostjanov, člen opoziční Komunistické strany, formuloval myšlenku, že je údajně zapotřebí denacifikovat kromě Ukrajiny dalších šest zemí. Upozornila na to ukrajinská agentura Nexta.

Savostjanov ve svém dokumentu zmiňuje potřebu zbavit nacismu Polsko, Moldavsko, Kazachstán a rovněž všechny pobaltské státy, tedy Lotyšsko, Litvu a Estonsko. Všechny zmíněné země mají za sebou dlouhou historii složitých vztahů s Ruskem. Savostjanov chce země také demilitarizovat.

Napadení člena NATO?

Nutno podotknout, že Polsko, Lotyšsko, Litva a Estonsko jsou členy NATO. Potenciální ruský útok na některou z těchto zemí by proto pravděpodobně vyprovokoval odvetný úder Severoatlantické aliance.

Složitější už je to s Moldavskem. Země na začátku války na Ukrajině požádala o vstup do Evropské unie, o NATO ale dlouhodobě zájem nemá. Uvnitř hranic Moldavska vznikl na konci minulého století samozvaný stát Podněstří (Podněsterská moldavská republika). Ten má podobnou pozici jako samozvané republiky na Donbase, které stejně jako Podněstří podporují Rusko, ale mezinárodně je prakticky nikdo neuznává.

Kazachstán je pak dlouhodobý vazal Ruska, což ukázaly i nepokoje v zemi, ke kterým došlo zkraje letošního roku. Moskva totiž vyslala do středoasijské země vlastní „mírové“ jednotky, které se podílely na uklidnění situace.

Tagy: