Ukrajina v Berďansku zničila ruskou loď. Její polohu Rusové prozradili v televizi

Rusko se pochlubilo vyloděním obrněných vozidel z lodě Orsk v ukrajinském přístavním městě Berďansk. O tři dny později byla ale tato loď Ukrajinci zničena.

Rusko se pochlubilo vyloděním obrněných vozidel z lodě Orsk v ukrajinském přístavním městě Berďansk. O tři dny později byla ale tato loď Ukrajinci zničena. Vypadá to, že Rusové si za explozi mohli sami. Informaci o vylodění, a tedy i polohu lodi, totiž odvysílali v televizi.

Ukrajinské námořnictvo ve čtvrtek oznámilo, že potopilo ruskou loď Orsk v Azovském moři poblíž přístavního města Berďansk na jihu Ukrajiny. Zveřejnilo fotografie a videozáznamy požáru, kde hustý dým vycházel z oblasti přístavu.

Rusko má přístav v držení od 27. února a loď Orsk zde v pondělí vylodila obrněná vozidla, která měla být použita při ofenzivě Moskvy, uvedl začátkem týdne televizní kanál Zvezda ruského ministerstva obrany. Podle zprávy byl Orsk první ruskou válečnou lodí, která vplula do Berďansku, který je vzdálen asi 80 km západně podél pobřeží od obléhaného města Mariupol.

Vyrojila se řada spekulací

Informace tedy byla zveřejněna pouhé tři dny před úderem, což vyvolalo spekulace, že Ukrajina mohla toto video použít k útoku na plavidlo.

Uznávaný námořní analytik Sutton později uvedl, že je „mimo jakoukoli pochybnost“, že loď třídy Aligator v přístavu explodovala. Jedná se o největší loď, kterou se ukrajinským silám dosud podařilo zasáhnout, a představuje další nepříjemnou ztrátu pro obklíčenou armádu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruské ministerstvo obrany v pátek přiznalo, že ruské ozbrojené síly na Ukrajině ztratily celkem 1351 vojáků. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek uvedl, že Rusko dosud ztratilo více než 16 tisíc vojáků.

Ukrajinští vojáci obklíčili Rusy ve třech větších městech severozápadně od Kyjeva. Konkrétně jde o Hostomel, Buču a Irpiň. Ukrajinská armáda se také podle představitele Pentagonu snaží dobýt zpět strategické město Cherson, které ruské síly obsadily v počáteční fázi invaze.

Tagy: