Moskva vyhlásila v Kurské oblasti stav nouze. K odražení útoku využije federální peníze

Ukrajinci dál útočí na Rusko

Ukrajinský útok na Rusko

V Kurské oblasti, která čelí rozsáhlému ukrajinskému vpádu, Moskva vyhlásila nouzovou situaci federálního charakteru. Oznámilo to v pátek ruské ministerstvo pro mimořádné události. Tento krok umožní využít prostředky z federálních zdrojů. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že nadále odráží pokusy o průnik do tohoto regionu u hranic s Ukrajinou.

V pátek ruské úřady uvedly, že se bojuje i několik desítek kilometrů od jaderné elektrárny u města Kurčatov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zasáhne Rusko jadernými zbraněmi své území? Moskevský propagandista naznačil šílený plán

Nouzová situace federálního charakteru podle agentury TASS znamená, že pro řešení problémů lze využít síly a prostředky z celého Ruska a že lze také uvolnit peníze z federálního rozpočtu pro platby občanům.

Gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov již ve středu vyhlásil v celém regionu nouzový stav, což místním úřadům mimo jiné umožnilo omezit přístup do některých lokalit. Smirnov zároveň prohlásil, že v pohraničí je „složitá operační situace“.

V pátek agentura Reuters napsala, že se jí podařilo ověřit jedno z videí z Kurské oblasti, které se šíří na sociálních sítích. Je na něm vidět zhruba 15 vyhořelých nákladních aut ruské armády podél silnice. List Kyiv Independent zase s odvoláním na proruské zdroje v noci na pátek informoval o explozích a požárech ve zhruba patnáctitisícovém městě Rylsk, které se v Kurské oblasti nachází v blízkosti rusko-ukrajinské hranice.

Ukrajinské síly v úterý prorazily ruskou obranu a obsadily několik kurských vesnic, což podle agentury Bloomberg představovalo první „napadení“ Ruska armádou jiné země od druhé světové války. Kvůli vpádu muselo své domovy opustit několik tisíc lidí. Ruský prezident Vladimir Putin, který v únoru 2022 odstartoval válku proti Ukrajině, jim přislíbil 10 000 rublů (asi 2670 Kč) jako odškodné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry amerického tanku v akci. Ukrajinci se pochlubili silou pásového kolosu M1 Abrams

Tagy: