Ukrajinci dál útočí na Rusko, mají být až 35 kilometrů od hranic. V Lipecku hoří letiště

Ukrajinci dál útočí na Rusko

Tvrdé boje u Sudže

Ukrajinská armáda už čtvrtý den bojuje v Kurské oblasti v Rusku. „Ukrajinské síly jsou údajně přítomny v oblastech až 35 kilometrů od mezinárodní hranice se Sumskou oblastí,“ napsal americký Institut pro studium války. Ruské úřady v pátek oznámily rozsáhlý ukrajinský dronový útok na Lipeckou oblast na jihozápadě země, asi 200 kilometrů od hranic. Na tamní letecké základně vypukl požár, napsala agentura Interfax. K výbuchům a požárům došlo také ve městě Rylsk v Kurské oblasti. Probíhající operace na ruském území není porušením amerických omezení týkajících se možnosti Ukrajiny zasahovat vojenské cíle v příhraničních oblastech, uvedli američtí představitelé.

„Lipeck je pod masivním útokem dronů. Protivzdušná obrana pracuje,“ uvedl gubernátor Artamonov na síti Telegram. Podle něj pád jednoho z dronů poškodil zařízení energetické infrastruktury, což mělo za následek výpadky dodávek proudu. V oblasti byly evakuovány čtyři obce a v okrese Lipeck byl vyhlášen výjimečný stav, sdělil gubernátor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zasáhne Rusko jadernými zbraněmi své území? Moskevský propagandista naznačil šílený plán

„Do všech obcí přijely autobusy, aby evakuovaly obyvatele. Na místě zasahují záchranné složky. Někteří obyvatelé se rozhodli neopouštět své domovy a schovávat se ve sklepě,“ uvedl gubernátor podle webu Unian.

VIDEO: Popis aktuální situace

V Lipecku a okolí byla pozastavena městská doprava, uskutečnit se nemohou žádné veřejné zábavní akce. „Nenecháme se zastrašit, neustoupíme, ale také nehodláme riskovat životy našich lidí,“ uvedl k tomu Artamonov.

Ministerstvo pro mimořádné situace v Lipecké oblasti potvrdilo požár na vojenském letišti, píše web Ukrajinska pravda. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil útok na letiště potvrdil. „Byly zasaženy sklady s řízenými leteckými pumami a řada dalších objektů v blízkosti letiště. Vypukl mohutný požár a bylo pozorováno několik detonací,“ uvádí se v prohlášení podle webu Unian.

K výbuchům a požárům došlo také ve městě Rylsk v Kurské oblasti, uvedl list Kyiv Independent s odvoláním na proruské zdroje. Obyvatelé údajně slyšeli také čtyři výbuchy v obci Stěpanovka. Jejich příčina zatím není známá.

Ruská protivzdušná obrana sestřelila 29 ukrajinských dronů v pohraniční Belgorodské oblasti, napsal na Telegramu gubernátor Vjačeslav Gladkov, podle kterého útok způsobil materiální škody ve městě Šebekino, kde zasáhl obytný dům, v němž začalo hořet několik bytů. Ze Sevastopolu na Krymském poloostrově anektovaném Ruskem v roce 2014 hlásil gubernátor Michail Razvožajev útoky dronů ze vzduchu i na moři.

Ukrajina, která se třetím rokem brání ruské agresi, informovala v noci na pátek o vyhlášení leteckého poplachu kvůli ruským dronům v centrální, jižní a východní části země, včetně metropole Kyjeva.

Ukrajinci se dostali hluboko na ruské území

Do Kurské oblasti v úterý pronikly ukrajinské jednotky a obsadily několik vesnic. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek prohlásilo, že jeho síly bojují s ukrajinskými jednotkami ve dvou okresech poblíž hranic s Ukrajinou. Putin označil vpád za „rozsáhlou provokaci“ a tvrdil, že ukrajinští vojáci provádějí útoky na civilní infrastrukturu. „Rusko přineslo do naší země válku a mělo by pocítit, co způsobilo,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém čtvrtečním projevu, v němž se ale vyhnul přímé zmínce o probíhajících bojích v Kurské oblasti.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se ukrajinské jednotky dostaly hluboko na ruské území. „Ukrajinské síly jsou údajně přítomny v oblastech až 35 kilometrů od mezinárodní hranice se Sumskou oblastí,“ napsal ISW. Má jít ale jen o malé skupiny, které se nesnaží bezprostředně držet území.

Američtí představitelé poznamenali, že probíhající operace v Kurské oblasti není porušením amerických omezení týkajících se možnosti Ukrajiny zasahovat vojenské cíle v příhraničních oblastech Ruska. Tisková tajemnice Pentagonu Sabrina Singhová na brífinku ve čtvrtek uvedla, že postup Ukrajiny je v souladu s politikou USA, které podporují právo Ukrajiny bránit se proti útokům přes mezinárodní hranici.

Z Německa navíc zaznělo, že případné použití tanků Leopard na území Ruska není problém. Podle Markuse Fabera, šéfa obranného výboru německého parlamentu, se západní zbraně po předání Ukrajině stávají ukrajinskými a země získává právo používat je podle vlastního uvážení, napsal web online.ua. „S útokem Ruska na Ukrajinu je území obou států válečnou zónou. Použití zbraní se řídí ustanoveními mezinárodního práva,“ zdůraznil Faber.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry amerického tanku v akci. Ukrajinci se pochlubili silou pásového kolosu M1 Abrams

Tagy:
válka Vladimir Putin dron Ukrajina výbuch Rusko Telegram UNIAN Ministerstvo obrany Ruské federace Igor Artamonov Lipeck