Slzy dojetí ve vězení na Českolipsku: Odsouzenci převzali výuční listy před hrdými příbuznými

Vězni získali absolventské stuhy.

Vysvědčení ve věznici

Novou naději do života po odpykání trestů získalo jedenáct odsouzených z věznice ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. V úterý si slavnostně převzali výuční listy po úspěšném absolvování svých oborů. Vůbec poprvé v Česku u události mohli být i jejich blízcí. Někteří absolventi mají dokonce přislíbená pracovní místa ve významných společnostech.

Vězeňské střední odborné učiliště má pobočky v řadě věznic a vedle obráběče kovů nabízí obory jako jsou kuchař, truhlář nebo elektrikář. „Mnozí už mají příslib zaměstnání, třeba v mladoboleslavské Škodovce,“ prozradila Bohumila Nová, vedoucí učiliště ve Stráži pod Ralskem. Na výučním listu nikdo nepozná, že ho držitel získal za mřížemi.

ČTĚTE DÁLE: Žena z Lounska měla roky znásilňovat syna. Orgie natáčel partner, z jejich praktik mrazí

„Někteří možná poprvé viděli svého syna, vnuka nebo partnera v situaci, kdy na něj mohli být hrdí,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS ředitel vězeňské Středního odborného učiliště Josef Polcer. Slzy dojetí neskrývala ani Gabriela Volejníková. Její bratr si ve Stráži pod Ralskem odpykává trest za drogové delikty. „Příliš jsme nevěřili, že to dokončí, ale on to dokázal, jsem na něho pyšná,“ řekla dojatě Volejníková.

Dojemné chvíle zažívala i rodina odsouzeného Františka Hrušky. „Chceme ho tím, že jsme tady, podpořit. Aby věděl, že za ním stojíme,“ prohlásila Hruškova sestra. Do vězení s sebou vzala i jeho syna, který přivezl otci ukázat svůj výuční list, který dostal ve stejný den jen o pár hodin dříve. „Je to nádherný den, syn má výuční list, já taky a dcera dnes udělala zkoušku na vysoké škole. To se nedá popsat,“ uvedl dojatý vězeň. „Udělal jsem chybu, ale to je pryč. Odsedím si to tady, najdu si práci a už se to nikdy nebude opakovat,“ nastínil své plány Hruška. Do konce trestu mu zbývá ještě 27 měsíců.

Pyšná na svého otce byla i Kateřina Žohová, která za otcem přijela se svou prababičkou. „Nejsem ráda, že je tady, ale jsem šťastná, že tu školu udělal,“ tvrdila dojatá dívka. Jejího otce Lukáše Žohu soud poslal do vězení kvůli opakovanému řízení bez řidičského oprávnění. Učební obor obráběč kovů absolvoval s vyznamenáním. „Tohle je pro něj velký zlom, moc se snažil,“ prohlásila Žohova babička Olga Farkašová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Rajeci našli mrtvého novorozence v okapu. Byl v placentě a pupeční šňůře, popsal svědek

Tagy:
školství věznice vězni Česko Stráž pod Ralskem kovy okres Česká Lípa okres Louny výuční list