Možná si jedno pivo dám, řekl finálový hrdina Dostál. Uvedl moment, kdy věděl, že je hotovo

Reprezentační gólman Lukáš Dostál po čtvrtfinále

Výhru hokejistů slaví také Pardubice

Hokejový brankář Lukáš Dostál nepije alkohol, po zisku zlata na domácím mistrovství světa si ale možná jedno pivo dá. Uvedl to v rozhovoru s novináři. Řekl rovněž, že ve vítězném finále se Švýcary u něj propukla radost až ve chvíli, kdy útočník David Kämpf 19 sekund před koncem utkání zvýšil do prázdné branky na konečných 2:0.

„Možná si jedno pivo dám, ale asi fakt jenom jedno. Neskutečné, nemám slov. Je neuvěřitelné, co jsme dokázali. Na všechny kolem týmu jsem ohromně pyšný. Hráče, realizační tým, úplně všechny. Tohle v životě nezapomenu,“ prohlásil třiadvacetiletý hráč Anaheimu, který má i bronz z předloňského šampionátu.

ČTĚTE DÁLE: Zlatý hrdina Pastrňák: Jágr říkal, že finále rozhodnu. Sám jsem tomu ale moc nevěřil

Stejně jako na celém turnaji i ve finále působil velmi klidně. „Samozřejmě emoce mám, jen je dokážu hodně potlačit. To je u brankáře ohromně důležité, ať platí jakýkoliv stav. Až 20 sekund do konce, jak se trefil Kämpfík, jsem věděl, že už to dotáhneme. A v ten moment už ve mně propukla radost. Tlak a všechno odpadlo, už jsem věděl, že budeme mistři světa,“ uvedl Dostál, který v Praze odchytal osm z 10 zápasů na turnaji.

Ve vyřazovací části MS udržel čisté konto už ve čtvrtfinále s USA (1:0). „To je moje práce. Už jsem říkal mockrát, že mi je jedno, jak a kolik vyhrajeme. Hlavně, že jsme vyhráli. Je to play off hokej, rozhodují maličkosti. A teď rozhodla maličkost, že Pasta (Pastrňák) se po buly trefil,“ mínil Dostál.

Ne všechny pocity si po bezprostředním konci utkání vybavil. „Samozřejmě mám trochu výpadek. Byla tam erupce emocí, dopamin... Je to neuvěřitelné,“ podotkl odchovanec brněnské Komety.

Češi ovládli MS poprvé od roku 2010. „Pamatuju si, že jsme tehdy hráli fotbalový školní turnaj McDonald's Cup. Dívali jsme se na finále, celý turnaj se přerušil a dívali jsme se v televizi,“ zavzpomínal Dostál.

Tagy: