Sledujte RADAR: Krutý mráz ze Sibiře sevře Česko na týdny. Teploty padnou hluboko pod nulu

Ilustrační foto.

Počasí 3.1.2024 7:08

Česko čeká extrémní ochlazení. Do Evropy totiž začíná proudit vzduch ze Sibiře, který už začátkem týdne dorazil do Norska a nyní se přesouvá i do zbytku Evropy. Na naše území by měl dorazit během víkendu. Podle meteorologů mohou mrazy trvat několik týdnů.

V průběhu týdne bude počasí ještě provázet vlhké a teplé západní proudění z Atlantiku. Ve středu teploty vyšplhají až k 11 °C a místy se může objevit i déšť a přeháňky. Zejména na horách budou srážky četnější, platí tam dokonce výstraha před vydatným deštěm.

V platnosti je i výstraha před povodněmi. V důsledku odvodňování hor dochází k vzestupu hladin řek. „Zejména na tocích, které odvodňují Šumavu, Krkonoše či Jizerské a Orlické hory je situace kritická,“ informoval meteorolog CNN Prima NEWS Filip Smola.

ČTĚTE TAKÉ: Nejteplejší rok za posledních 249 let. V Klementinu zaznamenali rekordní hodnoty

Ve čtvrtek se teploty budou pohybovat mezi 6 a 10 °C, přes den očekávají meteorologové opět přeháňky a oblačnost. Srážky začnou ustávat až během pátku, kdy se mraky začnou protrhávat a místy vysvitne i sluníčko. Teploty budou stále poměrně vysoké, mezi 4 a 8 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

„Během soboty se charakter celého proudění nad Evropou začne zásadně měnit. Nad Británií se vybuduje rozsáhlá tlaková výše, která v podobě jakéhosi ‚bloku‘ znemožní přísun teplejšího oceánského vzduchu nad naše území. Umožní naopak průnik mrazivého arktického vzduchu od severu,“ informovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

V sobotu bude počasí ještě mírné a teploty se většinou budou pohybovat kolem nuly, v neděli už ale půjdou výrazně dolů a jen výjimečně vystoupají nad nulu.

V následujícím týdnu už rtuť teploměru klesne hluboko pod bod mrazu. „V případě jasný nocí i teplot dokonce hluboko pod -10 °C,“ upozornili meteorologové. Podle posledních odhadů to vypadá, že přes noc mohou teploty klesnout až k -16 °C.

Krušná zima se u nás pak nějakou dobu zřejmě usadí. Podle norských meteorologů je důvodem náhlé stratosférické oteplení, které může ovlivnit atmosférické jevy, jako je polární vír, který do Evropy přináší mráz. „To může vést k tomu, že mráz vydrží i několik týdnů,“ informují na Facebooku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vrátí se po povodních znovu kruté mrazy? Rozhodnout může polární vír, říká meteoroložka

Tagy: