Na 50 místech se rozvodnily řeky a potoky. Největší nebezpečí hrozí v podhorských oblastech

Povodně zasáhly Česko už koncem roku 2023. Na snímku hasiči a policisté vyprošťují loď, která uvízla pod Tyršovým mostem v Litoměřicích 30. prosince 2023.

Aktuální povodňová situace

Déšť opět v Česku zvedl hladiny mnoha řek, dosažení prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity (SPA) hlásilo ke středečním 9:00 kolem 50 měřicích míst. Třetí stupeň, tedy ohrožení, který brzy ráno zaznamenaly Labe ve Vestřevi a Otava v Rejštejně, už nikde neplatí.

Na Šumavě, v Krkonoších a Jizerských horách varují meteorologové před vydatným deštěm do čtvrtečního rána, výstraha před rozvodněním zejména na tocích odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech platí do odvolání. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva na Nový rok. V Bílině zemřelo dítě. Pomoci mu nedokázali, zasahoval i vrtulník

„Během včerejšího dne (úterý) a noci jsme zaznamenali srážky na celém území Česka, nejvíce jich přitom spadlo na Šumavě, ojediněle i přes 70 milimetrů. Na ostatních horách pak 24hodinové úhrny dosáhly až k 50 milimetrům,“ uvedli meteorologové na Facebooku. Dodali, že vlivem těchto srážek a odtávání sněhu budou hladiny toků dál stoupat.

„Očekáváme četné dosažení prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity, výjimečně ale může platit i třetí stupeň – tzn. povodňové ohrožení, a to zejména u toků odvodňujících Šumavu a Krkonoše. Srážky aktuálně zeslábly, ale i tak čekáme v následujících hodinách četné přeháňky a také bude pokračovat tání sněhu, proto je nutné i nadále sledovat hladiny řek," dodali.

V Plzeňském kraji platily ráno druhé povodňové stupně na Křemelné ve Stodůlkách a na Otavě v Rejštejně a v Sušici. Vydra v Modravě měla první stupeň, tedy bdělost. Podle dat pozemních srážkoměrů ČHMÚ spadlo za uplynulých 24 hodin v šumavských Prášilech 76 milimetrů srážek, v Hojsově Stráži téměř 53 milimetrů, v Železné Rudě 51 milimetrů a ve Filipově Huti a na Špičáku přes 40 milimetrů srážek. V Karlovarském kraji platil první povodňový stupeň na přehradě Skalka u Chebu a na Bystřici v Ostrově. V Krušných horách spadlo podle Povodí Ohře za posledních 24 hodin až 38 milimetrů srážek.

Hladina Labe stoupá

Silné deště zasáhly i Královéhradecký kraj. „Došlo k vzestupu průtoků na většině sledovaných profilů. V současnosti se v horních částech toků již vzestup zastavil,“ uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Druhý povodňový stupeň byl ráno na Labi ve Vestřevi na Trutnovsku, na Bystřici v Rohoznici na Jičínsku a na Cidlině v Jičíně. První povodňové stupně byly na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří a v Kostelci nad Orlicí, na Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí, na Metuji v Krčíně, Cidlině v Novém Bydžově, Úpě ve Zlíči a na Labi ve Stanovicích a na přehradě Les Království. „Významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme,“ dodal Petr.

Hladina Labe stoupla i v Ústeckém kraji, prvního stupně povodňové aktivity dosáhla v Litoměřicích, Ústí nad Labem, Děčíně a Hřensku. V kraji platí první stupeň i na Bílině v Trmicích a na Flájském potoce v Českém Jiřetíně v Krušných horách. V Děčíně zůstává uzavřená silnice do Dolního Žlebu. V pohotovosti zůstává vlak Českých drah, který město zajistilo. Je určen pouze pro mimořádné události a přepravu integrovaného záchranného systému. Město chtělo cestu otevřít ve středu, prognózy tomu nicméně zatím neodpovídají.

V Libereckém kraji je v důsledku předchozích srážek a tání sněhu bdělost na pěti tocích. První povodňový stupeň zaznamenala Jizera v Železném Brodě na Jablonecku, Kamenice v Plavech na Jablonecku, Libuňka v Sedmihorkách v Českém ráji, Lužická Nisa v Liberci a Ploučnice ve Stráži pod Ralskem a Mimoni na Českolipsku. Kvůli podmáčené půdě je i omezený provoz na železniční trati z Liberce na Turnov, konkrétně v úseku mezi krajským městem a Jeřmanicemi. „Rychlost tam je snížena na deset kilometrů v hodině,“ řekl mluvčí Správy železnic (SŽ) Pavel Tesař. Kvůli podmáčené půdě jezdí pomaleji také vlaky na trati mezi Hostinným a Pilníkovem na Trutnovsku.

Rozvodnily se i Vltava a Sázava

Stoupá rovněž hladina Vltavy na jihu Čech, v Českém Krumlově se vrátila na druhý stupeň povodňové aktivity. První stupeň pak ráno platil na řece také v Lenoře na Prachaticku, Vyšším Brodě a Zátoni na Českokrumlovsku.

Na Vysočině vystoupala na první povodňový stupeň Sázava v obci Sázava a Svratka v Dalečíně a Borovnici. V Olomouckém kraji platí druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, v Hoštejně na Šumpersku. Rozvodnila se tam řeka Březná, největší přítok Moravské Sázavy. Ve Zlínském kraji je bdělost na dvou tocích, drží ji Bystřička nad stejnojmennou přehradou na Vsetínsku a také Dřevnice nad nádrží v Kašavě na Zlínsku.

Kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu, stoupaly hladiny toků v Česku už před Štědrým dnem, o svátcích hlásilo některý z povodňových stupňů kolem 170 míst.

Tagy: