Mrazivá svědectví po útoku sekerou v Novákách: 16letý Alex zavřel dveře, pak přišlo peklo

Na střední odborné škole v Novákách na Slovensku došlo ve čvrtek na začátku vyučování k vážnému incidentu.

Útok sekerou na střední škole

Ve čtvrtek dopoledne Slovenskem otřásl další brutální útok studenta. Teprve 16letý Alexander přišel do Střední odborné školy v Novákách se sekerou v batohu. Když zazvonilo, zavřel dveře a zbraní zranil dva své spolužáky. Brzy po incidentu mladíka policisté zadrželi, incident se vyšetřuje pro podezření z úkladné vraždy ve stádiu pokusu. Studenti po útoku popsali, co se ve třídě stalo.

Po čtvrtečních událostech zůstali studenti střední školy v šoku, k tragédii chybělo málo. „Měli jsme velký strach. Schytala to naše spolužačka,“ sdělili někteří žáci webu Pluska.sk. Teprve 16letý mladík měl podle informací webu do školní třídy propašovat sekeru ve svém batohu. Když zazvonilo, měl vyskočit, vzít zbraň do ruky a zaútočit.

„Spolužák byl k útočníkovi milý. I se s ním snažil mluvit, ale buď odpovídal dvěma slovy, nebo byl úplně zticha a koukal do stěny. Nevím, proč právě po něm vystartoval,“ líčili. Spolužáci útočníka se domnívají, že měl celou situaci naplánovanou. „Nejdřív zavřel dveře, až poté začal něco vytahovat z tašky. Pak se rozběhl přímo k jednomu spolužákovi a my se rozutekli. Nevím, zda chtěl napadnout i ostatní. Strašně jsme se báli,“ svěřil se další student.

Přesto, že se mnozí domnívají, že mladík útok dopředu plánoval, pozastavují se i nad zprávou, že sekera byla tupá. Agresorem měl být student prvního ročníku. Reportérům webu Pluska.sk se podařilo od důvěrného zdroje ze školy zjistit, že dívka, kterou mladík sekl do čela, údajně pouze bránila svého spolužáka.

Otec o ničem nevěděl

„Zraněná studentka je mimo ohrožení života. Do školy byl povolán podpůrný psychologický tým, který provádí rozhovory se studenty. Škola dále bude celou událost řešit i s rodiči studentů,“ uvedla mluvčí školy Lenka Kukučková. Po incidentu se dal chlapec na útěk, policisté ho nakonec zadrželi pouhých 500 metrů od školy.

Do budovy následně dorazil i otec útočníka. „Volal mi syn, o ničem jsem nevěděl. Až dcera mi poté řekla, že jsou na internetu první informace. Jsem rád, že se mi ohlásil a že je v pořádku,“ doplnil. Případ si brzy po incidentu převzala Národní kriminální agentura (NAKA), která jej vyšetřuje pro podezření z úkladné vraždy ve stádiu pokusu u více osob. Pokud by soudce rozhodl o vazebním stíhání, může mladík ve vězeňské celé strávit dlouhé roky.

Tagy:
zranění útok Slovensko studenti žáci svědek sekera spolužáci svědectví střední odborná škola Národná kriminálna agentúra Nováky