Mrazivé svědectví Afghánky, která uprchla před smrtí: Tálibánci znásilňují i mrtvoly

Strach Afghánců z Tálibánu, který se řídí extremistickým prosazováním práva šaría, je opodstatněný. Důvodem nejsou jen hrozivá slova tálibských vůdců, ale především činy válečníků, kteří se mnohdy chovají hůře než divoká zvěř. Na kontě mají hromadná znásilnění, brutální popravy a dokonce i pohlavní styky s mrtvými těly svých obětí.

Tálibští bojovníci jsou nechvalně známí mimo jiné pro své zvrácené zacházení se ženami. V jejich očích není žena více než odpad a nástroj k jejich uspokojení. V mnoha případech neodradil tálibské válečníky od pohlavního styku ani fakt, že žena, kterou znásilňovali, již byla mrtvá.

O děsivých činech, ze kterých mrazí, promluvila pro zpravodajský web News18 bývalá členka afghánské policie. „Militantům je jedno, zda je žena mrtvá nebo živá,“ uvedla v rozhovoru po svém útěku ze země do Indie.

Bojovníci z Tálibánu si podle jejích slov buď vzali ženy z rodin, nebo je zastřelili. Navíc potvrdila, že dokonce běžně znásilňují mrtvoly. „Když jsme tam byli, varovali nás. Pokud půjdeš do práce, budeš v ohrožení. Tvá rodina bude taky v ohrožení. Znásilňují i mrtvá těla. Je jim zkrátka jedno, jestli jste mrtvý nebo živý. Umíte si to představit?“ pokračovala ve svém šokujícím vyjádření.

Už když militantní skupina v 90. letech ovládla Afghánistán, byly ženy mučeny a veřejně popravovány. Představitelé Tálibánu považují svobodné nebo ovdovělé ženy a dívky ve věku od 12 do 45 let za „qhanimat“, tedy válečnou kořist, která se má rozdělit mezi jejich válečníky. Představitelé však odmítají, že by skupina prosazovala sexuální otroctví, a tvrdí, že takové akce jsou v rozporu s pravidly islámu. Z minulosti je však známo, že právě takové chování bylo mezi talibskými bojovníky běžné. To, zda a především nakolik jsou ženy a dívky v Afghánistánu ohroženy, ukáží nejbližší dny. Už nyní se však o jejich záchranu a ochranu snaží světové organizace, jednotlivci i některé země.

Tálibán po vpádu do Afghánistánu, navzdory svým slibům o lepším a nenásilném vedení země, zavádí v ulicích nové tresty. Bojovníci bičují afghánských civilisty v ulicích za to, že nosí prozápadní oblečení, například džíny, trička či košile. Problém je v tom, že si mnozí tradiční oděv, který by Tálibánu vyhovoval, nemůže dovolit, protože jeho cena v obchodech stoupla na dvojnásobek.

Tagy: