Mrazivé záběry z hromadné nehody na Lounsku. Muž v poslední chvíli uskočil před autobusem

Tolik aut na jednom místě zatím letos v Česku nebouralo. Dálnice D6 u Lubence na Lounsku připomínala vrakoviště. Náledí tam v pondělí večer na několik hodin úplně zastavilo provoz. Přesný počet účastníků série nehod počítali policisté až do úterního poledne. Dva vážně zraněné musel do nemocnice přepravit vrtulník.

Situace v Ústeckém kraji byla včera kritická. Před šestou hodinou večer začaly na tísňové linky volat desítky řidičů, kteří na úseku D6 u Lubence hlásili jednu nehodu za druhou. To, co se dělo přímo na místě, natočil jeden z řidičů kamionu. Zatímco osobní auta dobržďovala, právě kamiony už stály odstavené na krajnici.

V tu chvíli se ale zezadu přiřítil autobus. Jeho řidič právě ztratil nad plně obsazeným vozidlem kontrolu a vrazil do náklaďáků. „Podívám se do zpětného zrcátka a je tam autobus ve smyku. Praštil do mě ze strany, znovu se otočil zleva doprava a narazil do mého kolegy,“ popsal srážku řidič kamionu Siegbert Fuertsch.

Před autobusem stihl na poslední chvíli uskočit muž v reflexní bundě. Na místo nehody okamžitě vyrazili všichni policisté z okolí, stejně tak i záchranáři. Sanitky vyjely na pomoc ze Středočeského kraje, z plzeňských Líní odstartoval i přes extrémní počasí vrtulník.

Dvě ženy byly vrtulníkem transportovány do nemocnice

„Vzhledem k tomu, že máme vrtulník s protinámrazovým systémem, mohli jsme letět i v těchto podmínkách,“ řekl velitel 243. vrtulníkové letky Petr Šafařík. „Naše posádka transportovala z dopravní nehody dvě zraněné ženy se středně těžkými zraněními,“ doplnila mluvčí Letecké záchranné služby Armády ČR Jolana Číhová.

Obě zraněné ženy jsou podle mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni ve stabilizovaném stavu. Další zraněné ošetřili záchranáři na místě nebo je do nemocnic odvezli sanitky. To jak komplikovaná a nepřehledná situace v pondělí večer na místě byla, dokresluje i fakt, že počty zraněných lidí a nabouraných aut policisté s jistotou potvrdili až v úterý před polednem.

„Na pětikilometrovém úseku došlo k celkem patnácti dopravním nehodám. Havarovalo 19 osobních vozidel, pět nákladních vozidel a dva autobusy. Celkem bylo zraněno 22 osob,“ uzavřel policejní mluvčí Kamil Marek. Provoz na dálnici D6 u Lubence zůstal až do brzkého úterního rána výrazně omezený.

Tagy:
nemocnice havárie Ústecký kraj hromadná nehoda Fakultní nemocnice Plzeň Lubenec Armáda České republiky okres Louny Dálnice D6 Petr Šafařík